V KOPRU PRENAVLJAJO DIJAŠKI DOM: Z deli bodo končali do konca avgusta

Koper

V Dijaškem in študentskem domu Koper je v teku energetska prenova osrednje stavbe. Ta obsega izolacijo objekta, prenovo strehe in namestitev novih oken. Dela bodo končana do konca avgusta, tako da bo stavba dijake ob začetku novega šolskega leta že sprejela v novi preobleki, napoveduje ravnatelj Martin Ponikvar.

Z energetsko prenovo računajo na letni prihranek med 7000 in 8000 evrov, dolgoročno pa to predstavlja precejšen prihranek za dijaški dom, je za STA ocenil Ponikvar.

Kot je poudaril ravnatelj koprskega doma, gre sicer za tretjo fazo celovite prenove, ki se je začela že v šolskem letu 2016/2017 z rekonstrukcijo t.i. stavbe tri, ki se nahaja za osrednjim objektom in v kateri so uredili moderen študentski dom s 16 apartmaji. Druga faza je bil prehod iz naftnih derivatov na plin, za kar so sklenili koncesijsko pogodbo z Istrabenz plini in v okviru katere so tudi avtomatizirali kotlovnico. Z zadnjo prenovo zdaj stremijo tako k znižanju stroškov ogrevanja kot tudi k zmanjšanju vpliva na okolje.

Tako pri rekonstrukciji apartmajskega objekta kot sedanji prenovi osrednje stavbe je bil glavni investitor ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Aktualna investicija v energetsko prenovo je ovrednotena na okoli 540.000 evrov plus DDV, v zadnjih nekaj letih pa je bilo v celoten dijaški dom vključno z že omenjenim javno-zasebnim partnerstvom z Istrabenz plini vloženih za okoli dva milijona evrov sredstev.

Kot je dodal Ponikvar, si v prihodnje želijo tudi obnove vseh 150 sob v dijaškem domu, za kar bi potrebovali okoli 600.000 evrov. Pri tem ravnatelj ne razmišlja o dvigu standarda in posledičnem zmanjšanju števila sob, tudi zaradi pomanjkanja študentskih sob na slovenski obali. Sobe bi torej v prvi vrsti preuredili tako, da bi bilo bivanje v njih bolj kakovostno z vidika opreme, postelj, omar itd.

Ravnatelj je priznal, da gre pri tem načrtu bolj kot za finančni zalogaj za logistično težavo. Med 1. septembrom oz. 1. oktobrom in koncem junija namreč gostijo dijake in študente, v juliju in avgustu pa poteka turistična dejavnost, ki je tudi njihov glavni vir prihodkov, zato je vprašanje, kam časovno umestiti predvideno obnovo. Načeloma bi se je lotili po fazah, tako da bi prenovili posamezno nadstropje, s tem pa bi v štirih letih uspeli prenoviti vse sobe v objektu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija