PLASTIKA VZROK ZA ČRN SMRDEČ DIM: V Dragonji posredovalo okoli 50 gasilcev (FOTO)

Kronika

Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji, kjer je zagorelo v petek popoldan, je pogašen. Gasilci so po nočni požarni straži intervencijo zaključili danes ob 7. uri, saj se požar ponoči ni ponovil, je za STA pojasnil vodja intervencije Denis Slavec iz Gasilske brigade Koper. Pri gašenju je sodelovalo okoli 50 gasilcev s 16 gasilskimi vozili.

Vzroka požara po besedah Slavca še ne poznajo, najverjetneje pa je šlo za samovžig. Več bo pokazala preiskava.

Na deponiji, kjer je zagorelo, je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Ogenj je preskočil z manjšega na večji kup, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil.

V intervenciji je sicer sodelovalo okoli 50 gasilcev s 16 gasilskimi vozili tako iz slovenske Istre kot Krasa in Ilirskobistriškega.

Na ogled prizorišča požara je med drugim prišel državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver. Ta se je po ogledu kraja požara zahvalil vsem gasilcem in pripadnikom civilne zaščite, ki so sodelovali pri intervenciji.

"V naslednji dneh pričakujem, da bodo tudi inšpekcijske službe opravile svoje delo. Na ministrstvu za okolje in prostor pa imamo že pripravljeno uredbo o požarni varnosti z namenom, da se zmanjša riziko, da pride do tovrstnih požarov," je napovedal Maver, ki pa je opozoril, da ni mogoče popolnoma zagotoviti, da požarov ne bo.

Ob 15.42 so iz ReCo Koper aktivirali naše gasilce zaradi večjega požara na deponiji v Dragoniji. Izvozili so z GVC. Vec sledi...

Posted by PGD Korte on Friday, July 19, 2019

Že včeraj popoldne je direktor družbe Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič povedal, da je zagorelo na eni od zbirnih ploščadi ob nekdanji deponiji. Po njegovih besedah se je zaradi goreče plastike valil črn smrdeč dim. V neposredni bližini požara sicer ni hiš, prav tako dim ni oviral čezmejnega prometa na mejnem prehodu Dragonja, je pojasnil.

Vzroka požara še ne poznajo, Gašpar Mišič pa meni, da je šlo verjetno za samovžig.

Gašpar Mišič je sicer po ogledu kraja požara izrazil presenečenje, da je hidrantno omrežje podhranjeno in ni delovalo, kot je treba. Ob tem je pojasnil, da morajo nujno celotno območje zbirnega centra opremiti s termokamerami, da bi dovolj zgodaj zaznali vsako spremembo v temperaturi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija