V VRTINI ŠE VEDNO ONESNAŽENJE: A koncentracije mineralnih olj tokrat nižje

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) je po nesreči vlaka pri Hrastovljah tudi včeraj analizirala vzorce vode na območju. V vrtini P19, kjer so v ponedeljek prvič zaznali mineralno olje, so onesnaženje zabeležili tudi včeraj, a so bile koncentracije nižje.

V vrtini P19 so bile včeraj, v primerjavi s prejšnjimi dnevi, zaznane nižje vrednosti koncentracije mineralnih olj, je na spletni strani zapisal Arso. Ugotovljeno je bilo onesnaženje v koncentraciji 0,5 miligramov na liter v prvem zajemu in 1,9 miligramov na liter v drugem zajemu.

Rezultati na drugih vrtinah ne kažejo onesnaženja, so dodali.

Kontrola v šestih vrtinah

V četrtek je Arso sporočil, da mineralno olje, ki so ga zaznali v vrtini P19, ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka konec junija. Kaj oz. kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

Na območju Hrastovelj, kjer se je po nesreči tovornega vlaka pred tremi tedni izlilo okoli 9000 litrov kerozina, sicer kontrolirajo stanje v šestih vrtinah. Mineralno olje so zaznali na opazovalni vrtini, ki se nahaja pod nasipom železniške proge in je od vodnega vira odmaknjena okoli tri kilometre.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija