Urbani vrtovi bodo, a koliko bo najemnina?

Goriška

Novogoriški svetniki so sprejeli odlok, ki bo omogočil, da bodo že z letošnjo pomladjo v Novi Gorici lahko zrasli urbani vrtovi. Edina neznanka ostaja le še cena najema urbanega vrtička.

Novogoriška občina bo vendarle nezazidana stavbna zemljišča na območju mesta, ki jih trenutno ne potrebuje, oddajala v najem za urbane vrtičke.

Preden bodo  začeli z oddajanjem vrtov, morajo sicer svetniki sprejeti še pravilnik o oddajanju le-teh, a zapletov, glede na to da so okvirna pravila začrtana že v odloku, ne gre pričakovati. Svetniki so med drugim morebitnim najemnikom vrtov dovolili prosto gibanje in vzrejo domačih živali ter prirejanje vrtnih zabav. To pa je, če vrt služi terapevtskim namenom, po mnenju svetnikov nujno potrebno.

Pravilnik o oddajanju vrtov, ki bo predvidoma sprejet na naslednji seji novogoriškega sveta, bo opredeljeval tudi ceno najema vrtov. Ta naj bi se gibala od 20 pa do 40 centov na kvadratni meter, višina najemnine pa bi bila odvisna od tega, kako dobro je vrtiček opremljen. Glede na to da je najmanjši možen zakup zemljišča vsaj 50 kvadratnih metrov, se bodo tako cene letnega najema najmanjšega urbanega vrtička gibale med 120 in 240 evri, a tudi te številke še niso dokončne.