Židan: Da ni smrtnih žrtev, je velika sreča

Nihče naj ne hodi v gozd, saj je to smrtno nevarno, je danes pred obiskom terena na Verdu na Vrhniki za STA poudaril minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. "Da ni bilo poškodb posameznikov ali celo smrtnih žrtev je velika sreča in naj tako tudi ostane," je opozoril. Prve ocene škode naj bi bile znane v četrtek na seji vlade.

Prve ocene o škodi so zelo približne. Poškodovanega je 40 odstotkov gozda, izgubili bomo vsaj enoletni posek v gozdu, je pojasnil Židan. Ob tem je izpostavil, da je od 12.000 kilometrov gozdnih cest poškodovanih kar 6000 kilometrov, ki pa ne služijo samo delu v gozdu, pač pa za številne družine pomenijo povezavo z drugimi cestami.

Minister je opozoril, naj dela v gozdu izvajajo samo usposobljeni ljudje, saj bo sanacija v teh razmerah izjemno zahtevna. Ministrstvo v celoti sodeluje s Civilno zaščito RS, ki koordinira vse ukrepe. Dnevno tudi poteka ocena škode, prve informacije pa naj bi bile znane v četrtek.

"Prvi ukrep pa je enostaven - ne hodite v gozd. To je izjemno pomembno. V naslednjih dneh pričakujemo otoplitve. Šele ko bo možno pristopiti k sanaciji, jo bomo začeli izvajati," je dodal Židan. Ta je v tem trenutku na Verdu na Vrhniki na ogledu škode po žledolomu v gozdu.

Izredne vremenske razmere v zadnjih dneh naj bi povzročile v slovenskih gozdovih katastrofo izjemnih razsežnosti, saj je poškodovana velika večina drevja.

Bolek |  03 .02. 2014 ob  15: 53
Ja, res sreča, da ni smrtnih žrtev, ampak za to sigurno ne gre zahvala naši vladi, ki hodi po državi samo si delat reklamo. Banda pokvarjena.