Ukradli pet odličij Jovanke Broz

V Beogradu so iz spominske sobe v Hiši cvetja ukradli pet odličij Jovanke Broz, ki je bila v tem mavzolejskem kompleksu pokopana v soboto. Krajo sta danes potrdila beograjska policija in uprava Muzeja zgodovine Jugoslavije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po doslej znanih podatkih je bil med drugim ukraden tudi red za hrabrost, ki ga je Brozova dobila kot majorka Jugoslovanske ljudske armade in nosilka partizanske spomenice leta 1941.

Odlikovanja so izginila po sobotnem pogrebu Jovanke, krajo pa so odkrili v torek, ko so člani družine prišli v muzej, da bi prevzeli odličja. Na dan pokopa Jovanke so bila namreč razstavljena ob mrliškem odru pokojne pred Hišo cvetja, ob častni straži srbske vojske.

V muzeju so potrdili, da so na policiji podali kazensko prijavo proti neznanim storilcem ter da še ni povsem jasno, kdaj in kako je do kraje prišlo.

Brozovo, vdovo nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, so v soboto pokopali z vojaškimi častmi. Kot si je sama želela, je pokopana v Hiši cvetja na Dedinjah ob svojem soprogu. Umrla je v starosti 88 let.

Boga ta zenska.... |  31 .10. 2013 ob  10: 40
...