Jovanka je bila preprosto-Jovanka!

O pokojni Jovanki Broz, nekdanji prvi dami bivše države smo se pogovarjali z dr.Markom Vidnjevičem, antropologom in profesorjem na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Je zagotovo človek, ki o Titu in Jovanki veliko ve, a se ne spušča se v razne špekulacije in govorice, pač pa njun odnos ocenjuje na podlagi življenja običajnega zakonskega para.  Tita in Jovanko je opisal tudi v knjigi Josip Broz Tito-grandiozni narcis.

Kdaj se začne zgodba o Jovanki Budisavljević in Josipu Brozu?

Tito je Jovanko spoznal v težkih vojnih časih, a takrat le bežno. Po vojni pa si je Tito kot lider nove države ob sebi zaželel zaupno, mlado, pametno in pripadno žensko. Preko svojih svetovalcev, predvsem Aleksandra Rankoviča in Milovana Djilasa je dobil priporočilo, da je mlada in odlikovana partizanka Jovanka Budisavljević najustreznejša kandidatka.

Titova najožja sodelavca sta bila torej neke vrste ženitvena agencija?

Če smo odkriti, veliki vodje vsi tako delujejo. Ob sebi potrebujejo predvsem ljudi vredne zaupanja. Tito je kot izkušen obveščevalec in prekaljen borec to dobro vedel.

Kakšen tip ženske je Tito iskal?

Tito je bil ob koncu vojne star  53 let. Jovanka je bila od njega mlajša 32 let.  Tito ni hotel  biti vzoren družinski oče, imeti z njo otroke in družino. Hotel je navzven postaviti nek model. Seveda je kot narcis ob sebi želel imeti neko eminentno osebo, ki bi lahko bila v očeh drugih zavidanja vredna, zapeljiva in raprezentativna. Tito ni iskal neke manekenke, ali zelo inteligentne ženske.

Kaj pa šekulacije, da je bila Jovanka tajna agentka?

Špekulacije, da je bila Jovanka Titu podtaknjena s strani najožjih sodelavcev je treba takoj ovreči. Njegovi svetovalci so z njim preživeli najtežje vojne preizkušnje. Zakaj bi ga v miru hoteli prenesti naokoli?

Ali je to »rekrutiranje« Jovanke kje uradno zabeleženo?

Seveda,  navezadnje je Centalni komite Komunistične partije bil tisti organ, ki je za najvidnejše člane iskal primerne partnerje. To, da se je denimo nek znan pisatelj poročil s kako kuharico ali frizerko je bilo morda sprejemljivo za duh socializma, zagotovo pa neprimerno za navišje državne predstavnike.

Je bila Jovanka edina kandidatka za Titovo ženo?

Zagotovo je bilo na začetku več kandidatk. Med boljšimi je bila Davorjanka Paunović, a se je izkazala kot neprimerna,tudi Herta Haas je bila v ožjem izboru, a je ona osebno do Tita gojila zamere, ker je bil Tito radoživ moški. Tito je iskal ženske, ki so mu dale erotično energijo.

Je bila ta erotična plat odločilna?

Tito je v Jovanki videl neko »deviškost«. Ni imela družine, niti uradnega partnerja, ženska v  njegovih letih bi morala imeti že dva, tri, celo deset otrok. Tito je rabil ob sebi tudi osebo, ki je bila sprejemljiva v socialističnem, globalnem kontekstu, ki je bila zaupanja vredna in pripadna partiji. Jovanka je tako zadostila vsem kriterijem. Jovanka je prav prišla tudi na simbolni ravni. Če so imeli najpomembejši svetovni voditelji  vsi žene, si Tito ni moral privoščiti, da bi po svetu hodil sam. Tito in Jovanka sta ta del posla opravil odlično. Ona je do njega kazala neskončno ljubezen, on pa ji je posvečal veliko pozornosti, v nasprotju z balkansko mentaliteto, pri kateri je ženska manj vredna.

Pa vendar jima na koncu rožice niso ravno cvetele....

Posvečal se ji je tam do leta 1976, ko mu je seksualni naboj upešal. Takrat je bila Jovanka stara nekaj manj kot petdeset let, Tito pa je bil nemočen starec pred smrtjo. Kaj bi lahko krepka ženska polna energije lahko še videla na ostarelem starcu?

Morda oblast?

Jovanka je želela nekaj drugega. Ni želela prevzeti Jugoslavije po moževi smrti, kot neka prestolonaslednica. Jovanka je želela le ustrezen položaj, da je nebi pozabili, a se je na koncu zgodilo ravno to.  Jovanka po razpadu Jugoslavije nenadoma ni več prioriteta. Treba pa je poudariti, da Jovanka po Titovi smrti ni živela tako bedno, kot  si ljudje zamišljajo. Živela je v veliki vili, imela je svojega šoferja, svojega hišnika in gospodinsjko pomočnico.

Zakaj je Jovanka na koncu končala tako bedno?

Jovanka je bila po rodu Srbkinja iz Like. Če bi tisti, ki so se z njo ukvarjali poznali karakter tamkajšnjih ljudi, bi zagotovo z njo drugače ravnali. Lahko bi jo uporabljali kot nekak simbol države, saj je bila navsezadnje ob Titu prepoznavna po vsem svetu in bi tudi sama znala odpreti marsikatera vrata. A odločili so se, da je ne potrebujejo, zato se je tudi sama zaprla vase.

Ali drži teorija, da so jo na koncu od Tita izolirali ravno slovenski partijci, na čelu s Stanetom Dolancem?

Slovenski karakter nikoli ni prenesel tega t.i srbskega nastopanja in Jovanka je z nerealističnimi težnjami vseskozi provocirala, po Titovi smrti pa še toliko bolj. Slovenci pa so še pred smrtjo vodje začeli počasi ugotavljati, da Jugoslavija nima več neke rožnate prihodnosti. Tako ni bilo več šale. A ustavila jo je lahko le najožja politična elita. Zato je Jovanka zamerila le ljudem, ki so si ji upali stvari povedati direktno.

Se pravi, da okoli Jovanke ni potrebno graditi nekih velikih teorij zarote in da je na koncu bila le-Jovanka, preprosto kmečko dekle, ki se je nenadoma prelevila v prvo damo?

Jovanki nebi dal večjega pomena, ni bila le  nastavljen agent, ne opora nekih frakcij. Ona je predstavljala to, kar je res bila. Najprej partizanka, nato bistra in odločna ženska. Imela je svoje razmišljanje, svoje mnenje in Tito ji je tudi pustil besedo. A v zadnjih letih, ko med njima ni bilo več seksualnega naboja, mu je zrasla čez glavo. Tako je recimo zadnja štiri leta niso več videli na Vangi, brionskem otočku, ki je veljal za Titovo domovanje. Po moževi smrti se je še vedno visoko držala in to držo ohranjala tudi v novem sistemu, ko se zanjo ni zmenil več nihče.

burazeru |  02 .11. 2013 ob  12: 26
In dr. VidnjevĆ je preprosto dr. VidnjeviĆ. Brižna univerza.
pogajalec |  25 .10. 2013 ob  17: 26
Slišim, da bi se rad pogajal.
Zberi pogum in pridi. Veš kje moraš prit in veš koga moraš poiskat.
Pozdrav,
Doc. dr. prof. |  24 .10. 2013 ob  14: 14
Majstor, preberi biografijo o Titu in jovanki, ki jo je pravkar izdal priznani novinar Denis Kuljiš. Predvidevam, da s hrvaščino nimaš težav, tako da bi lahko bral tudi podlistek, ki je prejšnje dni izhajal v Jutarnjem listu.
vidojevic |  24 .10. 2013 ob  07: 18
spekulant si prve klase in nesposobnjakovic ter delni krivec za marusiceve probleme