V Beogradu so pokopali Jovanko Broz

Svet

V Beogradu so danes z vojaškimi častmi pokopali Jovanko Broz, vdovo nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Pokopali so jo v Hiši cvetja na Dedinjah ob njenem soprogu. Jovanka Broz je umrla prejšnjo nedeljo v starosti 88 let.

Pred Hišo cvetja so se že pred prihodom krste s posmrtnimi ostanki zbrali številni Beograjčani, da bi se poklonili spominu "zadnje ikone Jugoslavije", kot je Jovanko Broz označila nemška tiskovna agencija dpa. Pogrebne slovesnosti spremljajo številne domače kot tudi tuje novinarske ekipe.

Ob njeni krsti so postavili častno stražo garde Vojske Srbije. V Hišo cvetja je prispel srbski premier Ivica Dačić, ki naj bi tudi spregovoril in se poklonil spominu na pokojno. Od Titove vdove so se poslovili tudi predstavniki borčevskih organizacij iz Srbije in bivše Jugoslavije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pred krsto so postavili medalje in druga odlikovanja, ki jih je dobila Jovanka Broz, sicer nosilka Partizanske spomenice 1941. Sam pogreb je zaprt za javnost, navzoči bodo samo njena družina in člani vlade, zatem pa bo potekal mimohod državljanov do 18. ure. Ti se bodo lahko sprehodili mimo njenega groba, na katerem bo plošča iz belega marmorja z napisom iz zlatih črk "Jovanka Broz 1924-2013".

Jovanka Broz si je sicer želela skromen pogreb brez večjih slovesnosti, vendar se je srbska vlada odločila, da ji pripravi državni pogreb z vojaškimi častmi.

Vdova bivšega predsednika nekdanje Jugoslavije je umrla prejšnjo nedeljo v kliničnem centru v Beogradu, kamor so jo sprejeli po lažjem infarktu 23. avgusta letos.

Jovanka Broz se je rodila leta 1924 v Liki. Leta 1952 se je poročila s takratnim jugoslovanskim predsednikom Josipom Brozom Titom. Od njegove smrti je živela v stanovanju na beograjskih Dedinjah, stran od oči javnosti in precej skromno, pa tudi v neke vrste hišnem zaporu, saj ji oblasti niso dale potnega lista. Prav tako ji niso priznali državne pokojnine in ubadala se je z velikimi finančnimi težavami.

črni ptič |  26 .10. 2013 ob  23: 26
Kdaj in kako bodo pa uno tazadnjo od Janše pokopali?