TUDI VI KDAJ VPRAŠATE 'DR. GOOGLA' ZA DIAGNOZO? Dva od petih po 'posvetovanju z njim' napačno prepričana, da imata hudo bolezen

Trendi

Dva od petih Američanov sta lažno prepričana, da imata resno bolezen, potem ko svojo diagnozo skušata določiti sama, s pomočjo Googla, kaže najnovejša raziskava. V raziskavi, opravljeni na 2000 Američanih, je bilo ugotovljeno, da jih je kar 43 odstotkov svoje simptome poiskalo prek spleta in na koncu verjelo, da imajo veliko resnejšo bolezen, kot jo dejansko imajo, piše Daily mail. Čeprav je bila razsikava opravljena na Američanih, se v tej zgodbi lahko najde tudi marsikateri Slovenec.

65 odstotkov vprašanih je uporabilo internet za samodiagnozo, vendar rezultati kažejo, da lahko vnašanje simptomov v iskalnik prinese več škode kot koristi. Namesto da bi ublažilo pomisleke, jih je pri 74 odstotkih tistih, ki so 'googlali' svoje simptome, še poglobilo, zaradi česar so se znašli še pod večjim stresom. Ljudje, vključeni v raziskavo, so menili, da so Googlovi odgovori zanesljivi v manj kot 40 odstotkih.

Raziskavo je naročilo podjetje LetsGetChecked, izvedlo pa jo je podjetje OnePoll. Izkazalo se je, da iskanje po spletu ni prva izbira načina 'postavljanja diagnoze', saj jih je 51 odstotkov dejalo, da se najprej obrnejo na zdravstvenega delavca"Ta raziskava  kaže, da veliko število ljudi živi z nenehnimi vsakodnevnimi negativnimi simptomi, ki jih ne razumejo ali napačno diagnosticirajo," je dejal Robert Mordkin, medicinski direktor pri LetsGetChecked. "Mnogi od teh simptomov so lahko povezani s težavami s ščitnico. Čeprav je izobraževanje lahko dobra stvar, je pomembno objektivno testiranje," je ob tem dodal.

Preden se odločite 'pogooglati' svoje simptome (ali pa simptome svojega otroka) - kar vas lahko vodi v nepotrebno paniko - raje obiščite zdravnika oziroma poiščite nasvet pri zdravstvenem delavcu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija