STE ŽE SLIŠALI ZA APLIKACIJO KROŽNIK? Za ugoden nakup hrane, ki bi jo trgovine zaradi nepravočasne prodaje zavrgle

Slovenija

Na podlagi skrb zbujajočih podatkov, da se po svetu letno zavrže 2,5 milijarde ton hrane, so trije mladi gorenjski podjetniki razvili aplikacijo Krožnik. Ta bo omogočala cenovno ugoden nakup hrane, ki bi jo sicer prodajalne zaradi nepravočasne prodaje zavrgle. Brezplačna aplikacija naj bi v polnosti zaživela jeseni.

Kot je na Gorenjskem razvojem forumu, ki ga je konec aprila v Kranju pripravil časnik Finance, povedal soustanovitelj Krožnika Marcel Nahtigal, lahko uporabniki prek aplikacije hrano kupijo za vsaj 50 odstotkov ceneje, kot bi stala sicer. Gre namreč za hrano, ki je pred potekom roka uporabe, in za trgovinske presežke, ki bi jih prodajalne sicer zavrgle.

Po svetu se vsako leto zavrže več kot 2,5 milijarde ton hrane, kar predstavlja tretjino vse pridelane hrane. Kot je pojasnil Nahtigal, smo v letu 2021 v Sloveniji zavrgli več kot 140.000 ton hrane, obenem pa smo priča konstantni rasti cen hrane. Zavržki hrane ustvarjajo stroške tudi trgovcem, to je z nabavo, skladiščenjem in na koncu tudi uničenjem presežkov hrane.

"Hrana je vse dražja, ljudje si jo vedno težje privoščijo, zato smo želeli ustvariti rešitev, ki bi ljudem omogočala, da ceneje in lažje pridejo do hrane, ki bi se drugače zavrgla," je izpostavil Nahtigal.

Kot je dodal, aplikacija Krožnik omogoča prihranke tako uporabnikom kot trgovcem, hkrati pa prinaša tudi dobrobiti za planet. Izračuni namreč kažejo, da bi, če hrane ne bi več metali v smeti, lahko emisije toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek, zmanjšali za osem do deset odstotkov.

"Koncept, ki ga ponuja Krožnik, bi Sloveniji omogočal bolj trajnosten pristop. Vplival bi na zmanjševanje zavržene hrane in se na tak način boril proti podnebnim spremembam z nižanjem emisij toplogrednih plinov," so prepričani ustvarjalci aplikacije. "Skupaj lahko rešimo hrano, prihranimo denar in ohranimo planet," so izpostavili.

Kot je poudaril Nahtigal, Krožnik ni le aplikacija, temveč je skupnost. Pri tem k sodelovanju pri uporabi in tudi pri testiranju aplikacije vabi tako posameznike kot trgovce. Testiranje bo potekalo preko poletja, jeseni pa načrtuje, da bi bila platforma pripravljena in brezplačno na voljo uporabnikom po vsej državi.

Uporabniki bodo prek aplikacije lahko pogledali, kateri izdelki so na voljo v njihovi bližini, jih rezervirali in nato prevzeli v prodajalni. Hrana bo na voljo po principu kompletov, zbranih v vrečke. Tako bodo na voljo vrečke zelenjave, sadja in pekovskih izdelkov ali vrečke z mešanimi izdelki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija