SPITE ŠEST UR ALI MANJ NA NOČ? Zaradi tega lahko doživite to nevšečnost

Zdravje

Veliko študij je že potrdilo, kako pomembno je zadostno spanje za vzdrževanje telesne teže, osredotočenost, vzdržljivost, regeneracijo in zdravje kot tako. A zdaj obstaja še en razlog, zakaj bi morali poskrbeti za dovolj spanja: če spimo šest ur ali manj na noč, to lahko vodi v dehidracijo, ugotavljajo raziskovalci z Univerze Penn State v Pennsylvaniji.

V svoji študiji so raziskovalci analizirali spalne navade in vzorce urina več kot 20.000 odraslih. Ugotovili so, da so imeli tisti, ki so spali v povprečju šest ur ali manj, veliko bolj koncentriran urin in imeli do 60 odstotkov več možnosti za dehidracijo kot tisti, ki so vsak dan spali osem ur.

Raziskovalci so opazili, da se hormon vazopresin, ki uravnava presnovo vode v telesu, namreč začne sproščati kasneje v spalnem ciklu. Če ne spimo dovolj in se zbudimo prej, lahko torej zamudimo okno, v katerem je sproščanje hormona največje, hidracija v telesu pa se poruši.

Dehidracija lahko povzroči celo vrsto težav

Dehidracija negativno vpliva na našo učinkovitost, počutje in sposobnost reševanja težav, na dolgi rok pa lahko vodi v nastanek ledvičnih kamnov ali v okužbo urinarnega trakta. Da bi se izognili temu, raziskovalci poudarjajo pomen pitja vode skozi dan in, kar je še pomembneje, po slabo prespani noči. Če torej spite šest ur ali manj, naslednji dan spijte več vode kot običajno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija