SORODNIKA BAZOVIŠKIH ŽRTEV PRI PREDSEDNIKU: Pahor po nasvet na zunanje ministrstvo

Slovenija

Predsednik Borut Pahor je danes na pogovor sprejel Matjaža in Marka Bidovca, nečaka in pranečaka ene od štirih bazoviških žrtev, ki si prizadevata za njihovo sodno rehabilitacijo v Italiji. V predsednikovem uradu so prošnjo za pogovor sprva zavrnili, češ da ne bi bil primeren. Pahor je danes napovedal, da bo v zvezi z zadevo zaprosil MZZ za nasvet.

Matjaž in Marko Bidovec, nečak in pranečak bazoviške žrtve Ferda Bidovca, ki si prizadevata za sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev v Italiji. Predsednik Borut Pahor ta prizadevanja podpira.

Kot so poudarili v njegovem uradu, predsednik republike prizadevanja za sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev podpira. Izpostavili pa so tudi, da je predsednik - ker ne gre za politično vprašanje, temveč za sodni postopek - mnenja, da morebitna posredovanja uradne slovenske politike niso v prid postopku.

To je Pahor v odgovoru na prošnjo za pogovor sorodnikoma bazoviških žrtev tudi poudaril, so še navedli v uradu. "Vendar je bilo njegovo stališče razumljeno kot njegova ravnodušnost do tega vprašanja, kar pa ni res. Zato se je odločil, da na današnjem pogovoru prisluhne Matjažu in Marku Bidovcu, v prihodnjih dneh pa bo zunanje ministrstvo zaprosil za pravni in politični nasvet glede morebitnih nadaljnjih ravnanj," so še zapisali.

Sorodnika ene izmed bazoviških žrtev si prizadevata za posthumno sodno rehabilitacijo štirih antifašistov, ki so bili po smrtni obsodbi na prvem tržaškem procesu leta 1930 ustreljeni v Bazovici. Italijanska država razsodbe fašističnih sodnikov zoper Ferda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča ni nikoli razveljavila, danes spominja Primorski dnevnik.

Kot dodaja, je Bidovčev pranečak za pogovor s Pahorjem zaprosil že prejšnji mesec, a mu je vodja njegovega kabineta Alja Brglez prejšnji teden sporočila, da srečanje ne bi bilo primerno. Bidovec po poročanju Primorskega dnevnika trdi, da je bil do zdaj v svojem prizadevanju skoraj osamljen. Podporo je iskal tudi v zamejstvu, a po njegovih besedah brez posluha. Zato, kot pravi, so bazoviški junaki uradno še vedno teroristi.

Zamejski pisatelj, novinar in urednik Saša Rudolf je ta teden za Delo izrazil prepričanje, da bi morala slovenska stran spodbuditi italijanske oblasti, da prekličejo razsodbo pred 90. obletnico streljanja mladih upornikov proti fašizmu, ki bo 6. septembra prihodnje leto. Kot je za Delo še navedel Rudolf, četverica ni kršila fašističnega zakona, ki je predvideval smrtno kazen za vsakogar, ki bi ogrozil življenje kralja, kraljice, princa prestolonaslednika ali ministrskega predsednika.

Pri tem je spomnil tudi, da so bili na smrt obsojeni iz drugega tržaškega procesa Viktor Bobek, Simon Kos, Ivan Ivančič, Pinko Tomažič in Ivan Vadnal posthumno rehabilitirani. "Čemu dvojno merilo? Sporočilo predsednika Pahorja italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli, ki je pravnik, gotovo ne bi preseglo meje predsednikovih kompetenc," je za Delo še opozoril Rudolf.

Tudi v Društvu za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske so večkrat ponovili zahtevo za rehabilitacijo bazoviških junakov, je še poročalo Delo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija