V PREDSEDNIKOVEM KABINETU SO SI PREMISLILI: Pahor bo sprejel pobudnike za posthumno rehabilitacijo bazoviških junakov

Slovenija

Predsednik Borut Pahor bo danes vendarle sprejel pranečaka enega od štirih antifašistov, žrtev prvega tržaškega procesa leta 1930, ki so jih po smrtni obsodbi ustrelili v Bazovici. Pranečak je za sprejem pri Pahorju zaprosil že prejšnji mesec, ker si prizadeva za posthumno sodno rehabilitacijo ustreljenih, vendar mu je vodja predsednikovega kabineta Alja Brglez odgovorila, da takšno srečanje ne bi bilo primerno. Predsednik si je očitno premislil.

Predsednik Borut Pahor bo danes sprejel Marka Bidovca, pranečaka Ferda Bidovca, ki je bil leta 1930 skupaj s Franom Marušičem, Zvonimirjem Milošem in Alojzem Valenčičem obsojen na smrt na prvem tržaškem procesu. Četverico so ustrelili v Bazovici. Italija sodbe fašističnih sodnikov ni nikoli razveljavila.

Čeprav so v predsednikovem kabinetu sprva ocenili, da srečanje z Bidovcem ne bi bilo primerno, so se očitno premislili. Bidovec sicer poudarja, da je pri svojem prizadevanju tako rekoč osamljen, saj podpre ni dobil niti v zamejstvu, zato veljajo bazoviški junaki še vedno za 'teroriste'.

Bidovec in sorodniki se za posthumno rehabilitacijo bazoviških junakov zavzemajo ob prihajajoči 90. obletnici dogodka. V Pahorjevem kabinetu so ocenili, da je to primer, ki ga mora reševati Italija in mora postopek potekati pri ustreznih italijanskih organih. Kot je v odgovoru Bidovcu zapisala vodja kabineta Alja Brglez, 'želim, da razumete, da postopku ne bi bilo v prid, ko bi z njegovimi podrobnostmi seznanjali predsednika naše države'.

A zadeva za ljudi, predvsem živeče ob meji, ni tako enostavna. Kot je zapisal zamejski novinar Saša Rudolf, 'ne gre za zasebno, temveč vseslovensko odprto rano'. Bazoviški junaki še vedno veljajo za teroriste, zato bi morala slovenska stran spodbuditi italijanske oblasti, da sodbo izrečeno pred devetdesetimi leti, prekličejo.

Kot opominja Rudolf, četverica ni kršila takratnega fašističnega zakona, ki je določal smrt za vsakogar, ki bi ogrozil življenje kralja, kraljice, princa prestolonaslednika ali ministrskega predsednika. Peterica, ki je bila obsojena na smrt na drugem tržaškem procesuViktor Bobek, Simon Kos, Ivan Ivančič, Pinko Tomažič, Ivan Vadnal – je bila posthumno rehabilitirana.

Organizacija TIGR (društvo za negovanje rodoljubnih tradicij) se je za rehabilitacijo bazoviških junakov zavzela že večkrat. Kot poudarjajo, nikomur od obsojenih na smrt pred fašističnim sodiščem ni bilo dokazano sodelovanje v ubojih, pač pa sodelovanje pri ilegalnem širjenju slovenskega tiska in drugih neopredeljenih terorističnih dejanjih.

Prvi tržaški proces se je začel 1. septembra 1930. Po sodni farsi so fante iz ilegalne organizacije Borba ustrelili na vojaškem strelišču pri Bazovici ob zori 6. septembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  15 .03. 2019 ob  11: 22
V luci zadnjih Tajanijevih izjav glede Mussolinija, bi bilo dobro ,da sprejme in da tudi uradno pise italiji.