SO OBALNE OBČINE MED RAZVITEJŠIMI V DRŽAVI? Ugotovitve analize vas bodo morda presenetile!

Slovenija

Analiza razvitosti občin, ki so jo opravili s pomočjo kazalnikov sistema ISSO, je pokazala, da so med visoko razvitimi slovenskimi občinami Ljubljana, Trzin, Komenda, Cerklje na Gorenjskem in Naklo. V teh občinah imajo visok življenjski standard, visoko razvito gospodarstvo, socialno kohezijo in varovanje okolja. Primorske občine se niso znašle ravno na vrhu, je pa kar nekaj primorskih občin med visoko razvitimi.

Poleg že omenjenih občin, ki močno izstopajo, ima visoko razvitost še 36 slovenskih krajev, med njimi je tudi sedem primorskih občin: Šempeter-Vrtojba, Nova Gorica, Ajdovščina, Vipava, Koper, Sežana in Tolmin.

Med nadpovprečno razvite so se uvrstile primorski kraji Pivka, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Komen in Divača. Povprečno razviti pa so Piranu, Ilirski Bistrici, Goriških Brdih, Izoli, Kanalu in v občini Renče-Vogrsko.

Med vzhodom in zahodom države je izrazito nesorazmerje, saj med najbolj razvitimi kraji najdemo praktično če zahodne občine, med slabše razvitimi pa so ravne vzhodne občine.

Posebnost analize ISSO je v tem, da združuje tri poglede: na doseženi razvoj (kazalniki stanja), na razvojno dinamiko (kazalniki dinamike) ter na razvojno pomembne aktivnosti občine (kazalniki aktivnosti). Pregled najbolj razvitih krajev izpušča dinamiko in aktivnosti ter se osredotoča na doseženo raven razvoja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  01 .10. 2019 ob  19: 54
Pivka in Divača visoko razvite? Ma kakšna je ta raziskovalna metoda?