TOŽILSTVO SPREMENILO OBTOŽNICO: Vzgojiteljici iz hrvatinskega vrtca zdaj očitajo 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja z otroki

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču so danes sklenili dokazni postopek v sojenju nekdanji vzgojiteljici vrtca v Hrvatinih Franki Kovačič. Tožilstvo je danes malenkostno spremenilo obtožnico, ki zdaj Kovačičevo bremeni storitve skupno 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja z mladoletniki. Zaključne besede bodo na vrsti čez dober teden dni.

Tožilka Nataša Valentič Kuštra je v modifikaciji obtožnice na današnjem naroku delno dopolnila ali spremenila podrobnejši opis posameznih očitanih kaznivih dejanj, očitke pa v enem od prvotnih 18 spornih primerov, zaradi katerega sodijo Kovačičevi, umaknila. Tako nekdanji vzgojiteljici podružnice italijanskega vrtca Delfino blu tožilstvo očita skupno 17 kaznivih dejanj surovega ravnanja z otroki.

Po zaslišanju vseh prič so bili danes sicer na vrsti samo listinski dokazi. Med temi je bila pritožba zaradi nasilja nad otrokom z zahtevo za premestitev Kovačičeve. Iz dnevnika pomočnice vzgojiteljice pa je izhajalo, da naj bi Franka Kovačič dva otroka udarila, ker nista bila pri miru, poleg tega pa naj bi nanje kričala in podobno.

Iz pisem staršev je izhajalo več primerov očitanega strogega, celo surovega ravnanja vzgojiteljice, pa tudi pisma podpore drugih staršev, čeprav so otroci slednjih bili v varstvu pri Kovačičevi pred inkriminiranim obdobjem med letoma 2013 in 2015. V dveh primerih so starši vložili tudi premoženjsko-pravni zahtevek zaradi fizičnih in psihičnih bolečin, ki so jih utrpeli njihovi otroci.

Iz zapisa klinične psihologinje, na katero se je obrnila Kovačičeva po razkritju domnevnih surovih ravnanj nad otroki, pa je razvidno, da je vzgojiteljica zašla v stanje dekompenzirane nevroze zaradi pritiskov v službi. Zoper Kovačičevo je vodstvo vrtca namreč med drugim ukrepalo s prekinitvijo delovnega razmerja. Kovačičeva pa se je na sindikat obrnila z zahtevkom za prenehanje trpinčenja na delovnem mestu.

Tožilstvo in obramba bosta zaključne besede predstavila na naslednjem naroku, ki bo na vrsti v četrtek, 10. oktobra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija