GROZOTE IZ HRVATINSKEGA VRTCA: Udarci, umivanje na silo, stresanje - a je nihče ni ustavil

Kronika

Pred koprskim sodiščem poteka sojenje Franki Kovačič iz italijanskega vrtca v Hrvatinih, ki je 30 let skrbela za vzgojo otrok. Ob tem se marsikdo zgrozi, saj je Kovačičeva pristala pred kazenskim sodiščem zaradi surovega ravnanja z otroki. Kot je na zaslišanju povedala ravnateljica omenjenega vrtca, je v 30 letih ni videla pestovati otroka ali ga pocrkljati.

Pripovedi staršev otrok iz italijanskega vrtca v Hrvatinih, ki jih koprsko sodišče zaslišuje kot priče v postopku, so grozljive. Ena od mater je povedala, da je svoja dva otroka vprašala, ali ju je vzgojiteljica v vrtcu kdaj udarila. Eden naj bi ji odgovoril, da stokrat, pišejo Primorske novice. Drugi otrok naj bi doma povedal, da ga je prijela za ušesa in na silo posedla na stol. Podobno naj bi otroka pripovedovala tudi o drugih otrocih.

Težave z vzgojiteljico Franko Kovačič naj bi imeli že v Kopru in Bertokih, v hrvatinski vrtec naj bi jo premestili kazensko. Starši iz vrtca Hrvatini naj bi šli do tamkajšnje ravnateljice, ki pa ni želela sklicati sestanka. Tega naj bi sklicali šele, ko je zadeva prišla v javnost, poročajo Primorske novice.

Pomočnice: Kovačičeva kriči in maltretira otroke

Po besedah nekdanje ravnateljice vrtca Delfino blu, Suzane Bertok Kuhar, naj bi Kovačičevi izrekli opomin že leta 2009, ko so prejeli anonimno prijavo. Navedbe iz prijave naj bi preverila pri pomočnicah, nato pa Kovačičevi izrekla opomin pred odpovedjo. Svet staršev se za kazensko ovadbo ni odločil, ker naj bi bilo premalo dokazov.

Vrtčevske pomočnice naj bi povedale, da Kovačičeva tako kriči, da je grozno in da maltretira otroke. Ravnateljica naj bi ji svetovala, naj si poišče zdravniško pomoč. Kovačičeva pa naj bi ji odgovorila, da obiskuje psihiatra. Obtožena naj bi že pred 30 leti kričala tako na otroke kot na sodelavce.

Na prostor za priče je stopil tudi oče dečka, ki se je potem, ko je začel obiskovati vrtec, začel gristi po rokah. Deček je s početjem prenehal, ko je zapustil skupino obtožene. Ko je zadeva prišla v javnost, so doma bolje razumeli otroka. Zdaj z njim že dve leti obiskujejo klinično psihologinjo, zadnjega pol leta pa tudi pedopsihiatrinjo. Otrokove čustvene težave naj bi izhajale še iz časa obiskovanja vrtca.

Obtožena se še ni zagovarjala

Kot še poročajo Primorske novice, naj bi ena od mater dejala, da ji je hči povedala, katera dečka sta bila največkrat kaznovana. Kovačičeva naj bi ju na silo umivala po obrazu, drgnila z roko, na silo posedla, prijela za ramena, stresla in posedla. Hčerko naj bi udarila po ustih, zadnji plati in rokah.

Obtožena se pred sodiščem še ni zagovarjala. To naj bi storila po koncu zaslišanj vseh prič.

Deli novico:

sramota slovenska |  19 .07. 2018 ob  15: 31
Vsi so znali in nič. Kaznovat tiste, ki niso ukrepali, ko so znali. Tako maltratirajo tudi starčke in ko prijaviš se delajo gluhe vsi socialni delavci in policija. Vse je pokvarjeno skorumpirano.
konj |  19 .07. 2018 ob  13: 08
v Italiji se da prijavo na policijo policija da kamere v vrtec in je pol vse kristalno jasno kaj se dogaja in kdo je za kaj odgovoren .........in po tudi sledi ukrep kot je treba celo zapor !!!ampak mi ko vedno ki zivimo 30 let za drugimi je pac tako pol se vlecemo na sodiscu se 15 let za to smo pa profesijonalci
Pozor |  19 .07. 2018 ob  10: 32
Je treba dobro raziskati stvari...da ni slo za posamezne nevzgojene razvajencke, s katerimi moras biti malo bolj strog...nekateri starsi so grozni z njihovo permisivno vzgojo...ne prevec na hitro obsojat...
Ferdo |  19 .07. 2018 ob  10: 27
to se je dogajalo leta in leta in leta...kdo ve koliko otrok je trpelo ! Niti pomislit ne morem na to !
In kaj so naredili odgovorni, hudiča kazensko premestili v drugi vrtec !!! Kaj ste normalni ?! Tudi vi odgovorni bi morali kazensko odgovarjat, ker ste vedeli in nic storili za zascito ubogih otrok, kvecjemu ste se bolj pripomogli, da se to naprej dogaja in tudi v "kazensko" drugem vrtcu !! Zdaj pa naj drzavne institucije primerno ukrepajo tudi zoper Vas, ce so pametne in sposobne !
starši celo vedeli? |  19 .07. 2018 ob  09: 12
Ne morem verjeti, kakšna toleranca. Pred kratkim je na avtobus vstopila ženska, ki ima dva mala razbojnika. Stalno kriči nanju vidi se da je sama za vse, ker moža ni nikjer , ni pa ravno nežna mati. In ko je en kričal in vsi tiho, mati znorela, s se javi na avtobusu ena gospa: ma ne se sekirat, če bo agresiven bo lažje prišel v življenju skozi. Sramota od sramote kakšno razmišljanje. Žal temu ni tako. Ker agresiven človek je nevaren zase in predvsem za druge!
@Ines | včeraj ob 20:51 |  19 .07. 2018 ob  06: 56
Tako je. Nekaj svojih izbranih ljubljenčkov je crkljala. To je dejstvo. Ma, jaz poznam primer, ko je fantka privezala za mizo, ker se ni umiril. Starši takrat v strahu pred njo niso prijavili, zdaj pa je že prepozno.
@Novodobni starsi | včeraj ob 22:01 |  19 .07. 2018 ob  06: 53
Če bi res mislil(a), ne bi pisal(a) neumnosti.
kolegice |  18 .07. 2018 ob  22: 31
In zakaj so bili drugi tiho. Tam se spomnim, je biila ena starejša vzgojiteljica, ki mi je enkrat težila , da kakšen je moj sin ubogi je tisti dan šepal smo morali k zdravniku. ko sem se potožila staršem so rekli pusti jo, ki ji je umrl otrok. govorim pred 17 leti. Hvala bogu smo ga dali v slovenski vrtec, kjer so bile vzgojiteljice bolj normalne. Stroge ja. In verjemite mi, da če je vzgojiteljica, dobra , tudi če je stroga jo bodo poslušali. Če pa se vam zdi mularija razvajena se gre stran. Jaz sem tudi učila in ker se nisem hotela ubadati z mularijo sem šla. Zelo preprosto izbrala sem delo, ki je bolj zame. Zato taka oopravičila niso na mestu.
načela |  18 .07. 2018 ob  22: 27
10
Normalno vam, je, da tudi udarijo. A STE ZMEŠANI VSI SKUPAJ? Naj si najde taka drugo delo in pika! Da bi slučajno vedela, da je meni taknila otroka! Zato je hodila v šolo in to opravičujete? Hotela red in disciplino a je red in disciplina glava pod mrzlo vodo v umivalnik lepo vas prosim.....ma kje živim? Jaz se ne spomnim, da bi me učiteljice teple...pa sem bila verjemite mi zelo živahna! Sramota.
Novodobni starsi |  18 .07. 2018 ob  22: 01
-1
Nas so tudi kdaj vzgojoteljice steple in nam dale dve po riti. Glih tako so kricale na nas...je pa to blo v Jugoslaviji. Niso pa nas maltretirale. Mislim, da jih niti ona ni maltretirala ampak je bolj stara sola vzgojiteljice - red in disciplina. Problem so nobodobne mamice, saj bognedaj da zakrici na otroka. Potem so pa ti otroci vsi razvajeni in se jim ne da nic ukazat.
Bla bla bla |  18 .07. 2018 ob  21: 46
-1
...starega kova v smislu opravljanja dela vzgojiteljice... kaj ima veze fbook? ..ali vzg ne sme zurat? Ne sme voziti motorja?... ali je zivljenje to kar ljudje objavljajo na fbooku? ..hahaha... odmaknem se od debate...nimam s kom.
kakšnega starega kova? |  18 .07. 2018 ob  21: 07
Poglejte FB žurerka, motoristka, ma kakšnega starega kova. Baba, ki nima kaj delat v vrtcu....Katastrofa!!!
1