SINDIKAT PO OBJAVI NAJBOLJŠIH PLAČANCEV V POLICIJI: "Realno stanje je daleč od prikazanega, gre za poskus napada na integriteto policijskega poklica!"

Slovenija

Potem, ko so v policijskem sindikatu za začetek prihodnjega meseca napovedali stavko, so v javnost prišli podatki o njihovih plačah. Po podatkih, ki so bili objavljeni, nekateri dosegajo sam vrh in med peterico najbolje plačanih naj bi bila kar dva s koprske policijske uprave. V policijskem sindikatu zdaj trdijo, da gre za napačne podatke oziroma, da gre za poskus medijskega omalovaževanja poklica policista zaradi napovedane stavke.

Na svojem Facebook profilu je Sindikat policistov Slovenije (SPS) objavil tabelo, za katero trdi, da prikazuje uradne podatke o plačah policistov. "Podatki v celoti demantirajo navedbe (o.p. uredništva: v medijih). Na fotografiji so podatki za 5889 oziroma za tričetrtine vseh policistov, vključno s starešinskim kadrom. Sindikat ima odgovor na vsak poskus napada na integriteto policijskega poklica!" so zapisali v sindikatu.

Podatki o povprečnih izplačilih za mesec november 2019, ki jih je objavil SPS.

Po podatkih, ki so prišli v javnost pred dnevi, naj bi povprečna bruto plača policista znašala 1700 evrov. Na vrhu lestvice najbolje plačanih se je znašel kriminalistični svetnik Nacionalnega forenzičnega laboratorija s 5818,14 evra, takoj za njim pa vodja sektorja kriminalistične policije na koprski policijski upravi s 5728,63 evra bruto plače in vodja oddelka za organiziran kriminal na PU Koper s plačo 5570,25 evra. Nižjo plačo naj bi imela celo direktorica policije. Šlo naj bi za zneske bruto plač brez stroškov prevoza in prehrane.

Podatki, ki so jih objavili v SPS pa kažejo drugačno sliko stanja v policiji. Policijski inšpektor denimo naj bi mesečno dobil 1993,21 evra bruto brez dodatkov, medtem ko višji policist 1534,38 evra, najmanj plačan policist pa 1043,03 evra bruto brez dodakovMed najbolje plačanimi tako seveda ni navadnih policistov, ki jih vsakodnevno srečujemo na cesti in tudi opravljajo najbolj nevarne naloge. Policist začetnik po poročanju portala 24ur.com prejme 1221 evrov bruto plače brez dodatkov, še nekoliko manj pa policist nadzornik meje – 1085 evrov bruto plače.

V policijskem sindikatu pravijo, da so 'medijsko omalovaževanje' poklica policista pričakovali, vendar ne zahtevajo višjih plač. "Zahtevamo samo izvedbo podpisanega sporazuma ter ureditev kadrovskih razmer v policiji. Ker vlada nima odgovora na strokovno utemeljene predloge in rešitve, ki smo jih podali, se raje kot reševanja problemov, poslužuje slabega medijskega spina. Državljankam in državljanom se zahvaljujemo, ker takšnim naročenim člankom in prispevkom ne nasedajo," so še zapisali v policijskem sindikatu.

Za 3. februar je napovedana štiriurna opozorilna stavka, ker vlada ni izpolnila zavez, ki izhajajo iz sporazuma podpisanega leta 2018. V sindikatu zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Odgovornim na državni ravni glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest očitajo izigravanje že od samega začetka, rok za izdelavo se je iztekel sredi decembra, a ga je ministrstvo za javno upravo iz njim nepoznanih razlogov podaljšalo. Konec prejšnjega tedna se je iztekel tudi podaljšani rok, a doslej sindikat ni prejel niti osnovnih ugotovitev, na podlagi katerih bi se lahko pogovarjali tudi o morebitnih napredovanjih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .01. 2020 ob  12: 06
važno, da dobro plačo dobivajo poslanci, ki sploh ne hodijo v parlament ( npr. Janša, ki se je sej redno udeleževal le, ko je bil v zaporu...)
Matej |  24 .01. 2020 ob  14: 46
Ne gre za zavajanje o podatkih ampak o tem, da so si šefi izplačevali vse žive dodatke..... Navadnim krimicem in policistom pa jih ne dajo toliko kot jih izplačujejo sebi... Zato je taka razlika med policijskimi šefi in navadnimi policisti... Nenormalno je da dva uslužbenca PU Koper imata višjo plačo od direktorja.... Ona dva že vesta kako zadeve potekajo z izplačevanjem pripravljenosti, nadur in ostalimi dodatki tudi ko sedita doma in si obračunavata dodatke.
Matej |  24 .01. 2020 ob  14: 41
..
vseved |  24 .01. 2020 ob  12: 44
Najslabše plačani policist bi moral imeti 2000 € neto plače .