POLICISTI BODO OPOZORILNO STAVKALI: Vlada ni držala svojih obljub

Slovenija

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko. Sindikat je po današnji seji stavkovnega odbora v Celju predstavil svoje stavkovne zahteve.

Kot je povedal predsednik sindikata Kristjan Mlekuš, od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Odgovornim na državni ravni glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest očitajo izigravanje že od samega začetka, rok za izdelavo se je iztekel sredi decembra, a ga je ministrstvo za javno upravo iz njim nepoznanih razlogov podaljšalo. Konec prejšnjega tedna se je iztekel tudi podaljšani rok, a doslej sindikat ni prejel niti osnovnih ugotovitev, na podlagi katerih bi se lahko pogovarjali tudi o morebitnih napredovanjih.

Tudi pri vladni zavezi za vzpostavitev kariernega sistema po letu dni pogajanj niso prišli nikamor, je dejal Mlekuš, saj se pogajalska skupina sklicuje na to, da nima mandata vlade, zato ne predlaga nobenih konkretnih nasprotnih predlogov, poleg tega pa so pogajanja vodena katastrofalno, večkrat odpovedana tik pred zdajci. Konec leta je padel celo predlog o zamrznitvi pogajanj, na kar pa v SPS ne pristajajo.

Za ureditev razmer v policiji sindikat predlaga pripravo in sprejetje interventnega zakona, ki bi zajezil kadrovsko krizo in povečal zanimivost poklica med mladimi. Med ukrepi predlagajo predvsem spremembe na področju stanovanjske politike, pri nekaterih posebnih specialnih transferjih, ureditev povračila stroškov prevoza na delo, višji regres za prehrano, denarne nagrade ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, štipendiranje dijakov in podobno.

Ker sindikat po Mlekuševih besedah ne želi zgolj zahtevati, pač pa tudi iskati rešitve za zagotavljanje sredstev v ta namen, predlagajo razbremenitev plačila trošarine in drugih dajatev za službena vozila policije pri nakupu goriva, kar bi letno prineslo 2,3 milijona evrov. Skupaj z začasno usmeritvijo sredstev od izrečenih glob policije bi za ukrepe imeli na voljo dobrih 32 milijonov evrov.

Ob tem predlagajo še prodajo nezasedenih službenih stanovanj in tistih, ki jih najemajo druge pravne ali fizične osebe, kar bi po njihovi oceni pomenilo dodatnih 4,5 do 7,5 milijona evrov. Prav tako se jim zdi smiselna ustanovitev posebnega stanovanjskega sklada, iz katerega bi policistom pri nakupu stanovanj krili obresti posojila.

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve, na kakšen način jo bodo izvedli, pa bodo sporočili kakšen dan prej. Po besedah Mlekuša bo ta potekala med osmo in 12. uro.

"S stavko želimo opozoriti na neizpolnjevanje stavkovnega sporazuma, ki smo ga podpisali decembra 2018," je dejal prvi mož sindikata, ki se za zdaj o skupnih zahtevah in izvedbi stavke s Policijskim sindikatom Slovenije ni pogovarjal, ga pa vabijo, da se jim skupaj z drugimi stanovskimi združenji pri tem pridruži, saj so razmere takšne, da v nekaj letih napovedujejo kadrovski kolaps slovenske policije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija