ŠAREC PRI PAHORJU: Bo predsednik države predlagal novega mandatarja?

Slovenija

Marjan Šarec, ki je ta teden odstopil z mesta predsednika vlade, se je danes srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot so povedali v kabinetu premierja, je Šarec v pogovoru s Pahorjem ponovil, da so po njegovem mnenju najboljša izbira predčasne volitve.

"Naj volivke in volivci povedo, kdo bo vodil državo," je svoje stališče ponovil Šarec, ki bo od danes, ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom, kot premier opravljal le še tekoče posle. Enako bo veljalo za celotno vlado.

Šarec je odločitev o odstopu javnosti sporočil v ponedeljek in pojasnil, da z zgolj 13 poslanci in brez večinske podpore v DZ ne bo mogel izpolniti pričakovanj ljudi.

Vlada bi sicer v vsakem primeru ostala brez treh ministrov. Obrambni minister Karl Erjavec je napovedal odstop po porazu v tekmi za mesto predsednika DeSUS, finančni minister Andrej Bertoncelj je odstopno izjavo podal tik pred Šarčevo najavo odstopa, že pred 14 dnevi pa je Šarcu bianco odstopno izjavo predal tudi minister za zdravje Aleš Šabeder.

Mnenja strank o tem, ali so najboljša rešitev po odstopu Šarca predčasne volitve ali oblikovanje nove vlade, so različna, več bo znanega predvidoma v tem tednu, ko bodo nekatere stranke razpravo o tem opravile na svojih organih.

Pahor naj bi danes o nastali politični situaciji govoril tudi s predsednikom DZ Dejanom Židanom.

Ko se bo danes DZ namreč seznanil s Šarčevim odstopom, ima predsednik republike 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Če ni izglasovan nov predsednik vlade, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  29 .01. 2020 ob  14: 39
Sarec je bil dvakrat PODKUPLJEN:

1. Od ZAVAROVALNISKIH LOBIJEV (katerim prevec disi 40 miljonov od dodatnega zavarovanja) , saj bi moralal biti DANES razprava v parlamentu za ukinitev dodatnega zavarovanja.
2. OD JANSE , ni treba razlagat ,da zakaj