JERETIČ PO ODSTOPU PREMIERJA: "Bistvo predčasnih volitev ne bo, ali bo zmagal Šarec ali Janša"

Slovenija

Povsem nepričakovano je danes odjeknila novica o odstopu premierja Marjana Šarca. Po naših informacijah se o morebitnem odstopu predsednika vlade v državnem zboru do danes ni govorilo, o Šarčevih namerah naj ne bi ničesar vedeli niti poslanci. Vest o Šarčevem odstopu je prišla malo po novici o odstopu finančnega ministra Andreja Bertonclja. O tem, kaj je v ozadju in kakšni možni scenariji so na mizi, smo se na Regionalu pogovarjali s političnim analitikom Sebastjanom Jeretičem.

Sebastjan Jeretič

Kot nam je pojasnil Jeretič, je bil prvi korak odstop finančnega ministra, ki je za seboj potegnil še odstop predsednika vlade. O morebitnem Bertoncljevem odstopu naj bi se govorilo že nekaj časa, in sicer zaradi dveh glavnih nesoglasij: dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in bodoče vloge slabe banke. "Na Bertoncljev odstop je premier zelo hitro in ustrezno odreagiral. V primeru, da ne bi odstopil tudi Šarec, bi verjetno sledili negativni odzivi in izguba ratinga," je za naš portal povedal poznavalec političnega dogajanja.

Po Jeretičevem mnenju je sedaj vse v rokah Zdravka Počivalška. Predsednik SMC je s strani premierja dobil zelo dobro ponudbo o skupni kandidaturi oziroma skupni listi na predčasnih volitvah. "To bi jim nekako garantiralo dober rezultat," je prepričan Jeretič.

Zdravko Počivalšek 

Po njegovih besedah je stranka SMC tako pred razpotjem: "Odločitev, da bi sedaj šli v prehodno vlado, mogoče kratkoročno podaljša vlogo SMC na političnem parketu, dolgoročno pa je vprašljiva, tako da so v stranki pred neko dilemo. Je pa teh deset poslancev SMC bistvenih, če bi želeli vzpostaviti prehodno vlado. Prve izjave sicer kažejo, da Počivalšku predčasne volitve ne dišijo. Zdaj je vprašanje, kako bodo znotraj stranke preračunali situacijo."

"Najboljše bi bilo, da gremo na nove volitve"

"Mislim, da v trenutni situaciji tudi prehodna vlada velikih rešitev ne bi mogla najti. Vidimo, da že ta vlada ni bila sposobna sprejeti pomembnih ukrepov. Verjetno bi bilo najboljše, da se gre na nove volitve, v upanju, da se bo v prihodnjem mandatu oblikovala stabilnejša vlada, kot je bila ta," je dejal politični analitik.

Marjan Šarec

Na predčasnih volitvah se bo po njegovem mnenju bila bitka med Marjanom Šarcem in Janezom Janšo, predsednikom SDS. Vendar bo bolj kot to, kdo bo zmagovalec, bistveno vprašanje, kdo ima partnerje za oblikovanje prihodnje vlade. "Bistvo volitev tako niti ne bo, ali bo zmagal Šarec ali Janša, ampak kako se bodo stranke razporedile od tretjega mesta naprej," je še zaključil Jeretič.

Na potezi je sedaj sicer najprej predsednik republike Borut Pahor, ki ima 30 dni časa, da predlaga novega premierja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .01. 2020 ob  12: 26
@tiramola, to, kar praviš ti, bi moral razložiti tudi svojemu popotu
va cagar |  28 .01. 2020 ob  09: 25
spremeniti je potrebno volilni sistem. dvigniti prag za vstop v parlament iz 4-ih na 10 % in zmanjšati število poslancev, recimo na 60?
Motoviltz |  28 .01. 2020 ob  08: 11
Mnenje političnega analitika ali mnenje finančnega analitika je enako kot mnenje vremenoslovca za včerajšnje vreme.
Citat:
"Verjetno bi bilo najboljše, da se gre na nove volitve, v upanju, da se bo v prihodnjem mandatu oblikovala stabilnejša vlada, kot je bila ta...."
Po moje bi bilo najboljše, da smo vsi zadovoljni, da se imamo radi, da smo pošteni in pridni....
Tiramola  |  27 .01. 2020 ob  22: 28
Preračunnavajo.
To ni šah.
Jero razloži jim, da kdor izgubi mora odgovarjat volilcem.
Lp
vseved |  27 .01. 2020 ob  18: 49
11
Jeretić je navadno lapalo.
kokodek |  27 .01. 2020 ob  15: 36
13
popoanal-itik