RAK DEBELEGA ČREVESJA IN DANKE JE NA ZAČETKU LAHKO POVSEM BREZ SIMPTOMOV: Na Obali najslabša odzivnost na presejalni program SVIT

Koper

Eden najpogostejših rakov v Sloveniji je rak debelega črevesja in danke, saj predstavlja 10 odstotkov vse rakov tako pri ženskah kot pri moških. In iz tega razloga je bil tudi izbran za temo pogovora ob tednu raka. O tem, kakšni so prvi simptomi oziroma znaki zahrbtne bolezni in med ostalim, katere so najbolj pogoste oblike zdravljenja, je za naš portal spregovoril abdominalni kirurg v izolski bolnišnici Tomaž Jakomin.

Tomaž Jakomin

"Rak debelega črevesja in danke je na tretjem mestu po pogostosti pri ženskah in na četrtem mestu pri moških. Znano je, da je zdravljenje zelo uspešno, če ga odkrijemo v zgodnjem stadiju," pojasnjuje abdominalni kirurg v Splošni bolnišnici Izola Tomaž Jakomin. S tem namenom v Sloveniji že dlje časa poteka javnosti zdaj že dobro znan presejalni program SVIT. Ker je odzivnost na program najslabša prav v obalni regiji, so to obliko bolezni izbrali za temo pogovora ob tednu raka.

Kot pravi Jakomin, se na vabilo v povprečju odzove dobra polovica Primorcev, slovensko povprečje pa je 68 odstotkov. "Če želimo, da bo presejalni program zelo učinkovit, mora biti odzivnost nad 75 odstotkov," dodaja.

V obalni regiji letno zboli za rakom debelega črevesja in danke okoli 100 ljudi. Letno povprečje v Sloveniji je 70 ljudi na 100.000 prebivalcev. "V primerjavi z ostalimi slovenskimi regijami je incidenca oziroma pogostost povsem primerljiva. Obalna regija izstopa po višji incidenci raka na dojkah in kožnega raka," razlaga zdravnik.

Še do nedavnega je veljalo, da je rak debelega črevesja in danke rak starejše populacije, in sicer z vrhom pojavnosti med 50. in 70. letom starosti. "V zadnjih letih se vse bolj opaža pojavljanje pri mlajših osebah. Največji porast opažajo pri ljudeh med 20. in 39. letom starosti. Kaj botruje temu, še ni povsem jasno," pravi Jakomin in dodaja: "Najbolj sumijo nezdravo prehrano in premalo fizične aktivnosti. Izpostavlja se kar pomembna povezanost med najstniško debelostjo in zgodnjim pojavom raka debelega črevesja in danke."

Pri začetnih oblikah bolezni so težave pri ljudeh lahko zelo nespecifične ali jih preprosto ni in kot pojasnjuje Jakomin, je ravno pri teh osebah možnost ozdravitve največja. "Pri nekoliko bolj napredovanih oblikah bolezni so simptomi in znaki lahko bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, spremembe pri odvajanju blata (lahko je mehkejše ali trše blato, spremeni se pogostost odvajanja blata, lahko pride do zaprtosti), kri v blatu, slabost in bruhanje," razlaga kirurg.

"Tumorji v danki lahko povzročijo boleče krče, spremembe v premeru blata, občutek polne danke in krvavitve iz danke. Slednje lahko povzročajo slabokrvnost in z njo povezano utrujenost, vrtoglavico, šumenje v ušesih ter na splošno slabo počutje."

Ob tem, kot poudarja Jakomin, se je potrebno zavedati, da je zdravljenje raka debelega črevesja in danke multidisciplinarno, kar pomeni, da so v postopek zdravljenja vključeni različni specialisti, kot je internist gastroenterolog, radiolog, onkolog, citopatolog, radioterapevt in kirurg. Kot pravi Jakomin:

"Glavno mesto pri zdravljenju še vedno predstavlja kirurški poseg, pri katerem raka odstranimo. Danes so vse bolj uveljavljene endoskopske kirurške metode, pri katerih se rak odstrani 'skozi luknjice' v trebušni steni. Ostale oblike zdravljenja, kot sta radioterapija in sistemska kemoterapija, so namenjene bolnikom z napredovano obliko bolezni ali kot preventivno oziroma dopolnilno zdravljenje pri pacientih po operaciji."

Ker je preventiva boljša od kurative, Jakomin dodaja, da je vsekakor pomembno, da se ljudje udeležujejo presejalnih programov, kot je SVIT. "Vse bolj jasno je, da nas zdrav način življenja 'ščiti' tudi pred nastankom rakavih obolenj. V kolikor imamo težave, ki smo jih navedli, čim prej obiščimo osebnega zdravnika. Zelo pozorni morajo biti svojci bolnikov, ki so že imeli raka debelega črevesja in danke," zaključuje Jakomin, ki bo prav na to temo predaval ob Tednu boja proti raku.

Predavanje organizira Obalno društvo za boj proti raku. Potekalo bo v sredo, 3. marca, ob 17.30, v prostorih Območne Obrtno-Podjetniške zbornice Koper, Staničev trg 1, Koper. Na srečanju bo o raku debelega črevesja in danke spregovoril dr. Dimitar Najdenoski, program SVIT bo predstavil dr. Matjaž Grbec, o kirurškem zdravljenju bo predaval dr. Tomaž Jakomin, o onkološkem zdravljenju pa dr. Anja Kovač.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .02. 2020 ob  14: 18
vseved ima prav. na vse brezplačne preglede se je potrebno odpraviti, ker bo desna ablast privatizirala zdravstvo in bodo k zdravniku šli samo tisti, ki imajo denar.
vseved |  26 .02. 2020 ob  12: 06
10
Ne razumem ljudi, ki se ne odzovejo na vabilo SVIT-a. Nič nas ne stane, ne boli , ni treba stat v vrstah,...