Prvi znaki demence so lahko neopazni

Naslovnica

V Sloveniji je več kot 30.000 bolnikov z demenco, po svetu pa je obolelih okoli osem milijon ljudi, za njih pa skrbi okoli 25 milijonov svojcev in skrbnikov, ob današnjem svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni opozarjajo v združenju za pomoč pri demenci Spominčica.

Kot je za STA povedala podpredsednica združenja Spominčica Štefanija Zlobec, za demenco najpogosteje obolevajo starostniki. Bolezen pa dandanes prizadene tudi tiste bolnike, ki so mlajši od 65 let.

Po besedah Zlobčeve je v Sloveniji poskrbljeno za bolnike z demenco, vendar še vedno premalo. Povedala je, da imajo v društvu novo delovno ekipo za tovrstne bolnike in telefon za svojce bolnikov z demenco. Med prve znake bolezni med drugim sodijo spremembe vedenja, blag upad spomina, nato pa sledijo problemi z orientacijo in tudi govorne težave, je dejala Zlobčeva. Ob tem je poudarila, da so ti prvi znaki v marsikaterem primeru skoraj neopazni.

Zlobčeva meni, da morajo imeti svojci in skrbniki pri delu z bolniki z demenco veliko potrpljenja. Ob tem pa je poudarila, da poleg potrpljenja potrebujejo tudi spoštovanje. "To je še vedno človek, čeprav je drugačen," je še povedala Zlobčeva.

V združenju Spominčica bodo ob današnjem dnevu Alzheimerjeve bolezni organizirali Sprehod za spomin-Memory walk, ki se bo začel ob 10. uri in bo potekal od Moderne Galerije v parku Tivoli, do Mestne hiše in nazaj.

Sprehodi pa bodo danes potekali po več krajih po Sloveniji kot tudi po celem svetu.