Švedska najbolje ravna s starejšimi

Slovenija

Švedska je za starejše ljudi najboljša država na svetu, medtem ko se jim najslabše godi v Afganistanu, je pokazala raziskava, katere izvedbo so podprli Združeni narodi. Ta je sicer zajela skupno 91 držav, med njimi tudi Slovenijo, ki se je uvrstila na 20. mesto.

Raziskava, imenovana Global AgeWatch indeks, svari, da številne države nimajo vzpostavljenih ustreznih sistemov podpore za svoje hitro starajoče se populacije. Do leta 2050 bo namreč število starejših od 60 let prvič preseglo število otrok, mlajših od 15 let. Obenem jih bo takrat že več kot petina svetovnega prebivalstva, medtem ko so lani predstavljali dobro desetino.

Dohodek, zdravje, zaposlitev, izobrazba ter okolje 

Indeks sicer temelji na štirih faktorjih, ki so ključni za dobrobit starejših - dohodku, zdravju, zaposlitvi in izobrazbi ter okolju, v katerem živijo. Poročilo sta pripravila Sklad ZN za prebivalstvo (UNFPA) in skupina HelpAge International, ki se bori za pravice starejših. Objavljeno je bilo na današnji mednarodni dan starejših.

Švedska se je najbolje odrezala pri vseh štirih faktorjih. V prvi deseterici so sicer še Norveška, Nemčija, Nizozemska, Kanada, Švica, Nova Zelandija, ZDA, Islandija in Japonska. Do 15. mesta jim sledijo še Avstrija, Irska, Velika Britanija, Avstralija in Finska.

Slovenija je na 20. mestu, takoj za Čilom in tik pred Izraelom. Najbolje se je odrezala pri faktorju podpornega okolja (12. mesto), malo slabše pri dohodku (22. mesto) in zdravju (32. mesto), najslabše pa pri zaposlovanju in izobrazbi (51. mesto).

Najslabše se je odrezala Ruanda

Precej slabše gre starejšim ljudem v številnih afriških in vzhodnoazijskih državah. Najslabše so se odrezali Ruanda, Jordanija, Pakistan, Tanzanija in čisto na koncu Afganistan. Med velikimi državami je Rusija pristala na 78., Indija na 73., Turčija na 70., Kitajska na 35. in Brazilija na 35. mestu.

Indeks sicer kaže, da denar ni vse, saj so tudi nekatere revnejše države uspele vlagati v politike, ki koristijo starejšemu delu populacije, in tako ljudem omogočajo relativno udobno starost. Takšna je na primer Šrilanka z dolgoročnimi investicijami v izobraževanje in zdravje, ki je pristala na 36. mestu. Bolivija, ena najrevnejših držav na svetu, je na 46. mestu.

Primerjava tudi razkriva, da se načeloma bolje uvrščajo države iz regij, kjer je delež starejših od 60 še posebej visok in se bo tudi v prihodnjih desetletjih hitreje povečeval. Tako se je med prvih 30 uvrstila vrsta latinskoameriških držav, od Čila in Urugvaja do Argentine, Kostarike in Paname.

Po drugi strani poročilo posebej opozarja vzhodnoevropske države - Poljska je na 62., Srbija na 64., Ukrajina na 66., Rusija na 78. in Črna gora šele na 83. mestu -, da se morajo bolje prilagoditi realnosti nezadržnega staranja prebivalstva.