PRIMORCE GRABI PANIKA PRED POMANJKANJEM HRANE: Poskočili nakupi moke, sladkorja, kvasa, olja in konzerv

Slovenija

Širjenje novega koronavirusa je prestrašilo številne Slovence. Strah se odraža tudi v obisku trgovin, opažajo trgovci. Kupci namreč po njihovih navedbah opravljajo večje nakupe, več pa je predvsem povpraševanja po osnovnih živilih in izdelkih z daljšim rokom uporabe. Vsi mirijo, da težav z zalogami za zdaj ne pričakujejo.

Kot so povedali v Mercatorju, so reakcijo kupcev, povezano s širjenjem virusa v sosednjih državah, pričakovali. Največje povečanje prometa beležijo v svojih trgovinah ob meji z Italijo, predvsem na Goriškem, trende rasti pa zaznavajo tudi drugod po državi. V porastu je sicer predvsem povpraševanje po osnovnih živilih, so pojasnili.

"Potrudili se bomo, da bodo naše trgovine tudi v prihodnje ustrezno založene, tudi z osnovnimi živili, ki jih nekateri kupci kupujejo na zalogo. To so moka, sladkor, olja, suhi kvas, konzervirani izdelki in podobno. Prepričani pa smo, da ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost v zvezi s pomanjkanjem živil," so navedli v Mercatorju, kjer trenutno ne pričakujejo zaustavitve dobave iz tujine.

Povečano število večjih nakupov in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe v zadnjih dneh opažajo tudi v Sparu Slovenija. Tudi v tem trgovcu so zagotovili, da zagotavljajo zadostne količine izdelkov, "ki so na voljo v naših trgovinah, obenem pa smo pripravljeni tudi na morebitno dodatno povpraševanje".

V Lidlu Slovenija pa so povedali, da ob povečanem povpraševanju po trajnih in konzerviranih izdelkih beležijo tudi nekoliko povečano zanimanje za razkužila za roke. Ne glede na to zalaganje poteka normalno, so dodali. "Ker blago naročamo na dnevni ravni iz našega logističnega centra, so izdelki, četudi kak dan morda poidejo, naslednji dan normalno razpoložljivi," so zatrdili.

"Po prvih opažanjih kupci v večji meri posegajo po osnovnih živilih, živilih z daljšim rokom trajanja ter higienskih pripomočkih," so navedbe ostalih trgovcev potrdili v Hoferju. "Dobavna veriga načeloma ni motena, prav tako se trenutno ne soočamo s pomanjkanjem zalog," so dodali.

Popoldne so se oglasili še iz podjetja Engrotuš, kjer so prav tako nakazali, da je panika odveč. Po njihovih besedah imajo v trgovinah Tuš dovolj zaloge izdelkov, naredili pa bodo vse, da bodo prodajalne ustrezno založene tudi v prihodnje. "Ker blago na dnevni ravni dobavljamo iz lastnega logističnega centra, ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil," so sklenili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  27 .02. 2020 ob  07: 38
Članke kot je ta,sploh ne bi smeli objavljati.Primorci niti slučajno nismo v paniki.Zaradi zaprtja trgovin in trgovskih centrov v Trstu vsi rinejo v Koper.
Tu praznijo stalaže Italijani v strahu pred 14 dnevno karanteno.Večina Primorcev sploh nima doma nobenega razkužila,ker ne prideš do njega saj gospe iz Trsta že zjutraj čakajo v vrsti,ko pride pošiljka.
Potrebe pri nas,za delanje zalog pa ni.
ManofSteel |  26 .02. 2020 ob  10: 22
Ovce v tek...gremo na stampedo za kilogram moke....bwahahahahahaha...kaki zarukanci. Pa ne živimo več v srednjem veku, da ni hrana na dosegu na vsakem vogalu...hahahahaha...to ti je tista stara populacija, ki še vedno živi v fobiji 2. sv. vojne...pa tudi na svoje otroke so vrgli to fobijo.
kokodek |  26 .02. 2020 ob  09: 28
ni treba praznit trgovin, od danes naprej se gre na 40 dni posta
vseved |  26 .02. 2020 ob  08: 28
Tipično pretiravanje tega portala kot vedno. Iz katere italijanske trgovine ste zbezljali to fotografijo?
kjessi |  25 .02. 2020 ob  23: 14
Pa kaj spet paničarite. Nikjer ni naval na trgovine.
td |  25 .02. 2020 ob  17: 27
10
Nora paniika, sama sebi namen, ob tem, da ima covid-19 nizko smrtnost, večina brez vseh zapletov, .. je neke vrste gripa. In nevaren je tako kot gripa načeloma kroničnim bolnikom, pravzaprav za gripo lahko umrejo tudi povsem zdravi, tukaj pa ni tega videti. Zakaj take panike, blokade, ... ne počnejo vsako leto ob začetku sezone gripe?

Mimogrede trgovine po obali praznijo predvsem Italijanski kupci, pri njih panika zaprla dosti trgovin, menda.