PRVI PRIMERI OKUŽENIH TUDI NA HRVAŠKEM IN V AVSTRIJI: V reški bolnišnici na izide testiranja čaka devetih oseb

Svet

Mlajši moški je okužen z novim koronavirusom in je na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu, je danes sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe. Med 19. in 21. februarjem je bil v Milanu.

Po današnji seji hrvaškega nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu je Plenković novinarjem povedal, da je prvi okuženi s koronavirusom izoliran v zagrebški kliniki. Hrvaški zdravstveni minister Beroš je povedal, da so potrdilo o prvi okužbi na Hrvaškem prejeli nekaj pred 12. uro. Pričakuje, da moški zaradi okužbe ne bo imel hujših posledic.

Napovedal je, da se bodo zdravstvene službe osredotočile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe. Za tiste, ki so bili v neposredni bližini okuženega, bodo organizirali karanteno, za ostale pa zdravstveni nadzor, je napovedal. "Zdravstveni sistem je pripravljen. Storili bomo vse, da bi zagotovili varnost zdravja prebivalcev," je dejal minister.

Andrej Plenković

Beroš je ponovil, da gre za bolezen, ki je po svojem značaju podobna navadni gripi. Ne pričakuje, da bo na Hrvaškem prišlo do večjega števila zbolelih za covid-19, prav tako ne pričakuje hujših zdravstvenih zapletov pri tistih, ki bodo morda zboleli.

Vse pristojne hrvaške službe so popolnoma angažirane

Plenković je še kot najbolj pomembno poudaril, da je Hrvaška pravočasno uvedla ukrepe za boj proti koronavirusu, potem ko se je bolezen pojavila na Kitajskem. Izpostavil je, da so vse pristojne hrvaške službe popolnoma angažirane ter da bodo o vsem pravočasno obveščali javnost.

Medtem na Hrvaškem čakajo še na izide testiranja devetih oseb, ki so delale v eni italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom. Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli minulo noč, eden izmed njih pa je imel simptome podobne gripi. Laboratorijske izide bodo imeli v popoldanskih urah, so napovedali v reški bolnišnici. Delavci so stari med 19 in 50 let.

V Avstriji potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom

Na avstrijskem Tirolskem so pri dveh ljudeh potrdili okužbo z novim koronavirusom, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočil deželni glavar Günther Platter. Pri dvojici je bil pozitiven že drugi test na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije.

Zaenkrat še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata zgolj vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku, še piše APA. Še pred tem so avstrijski mediji poročali, da gre pri dvojici za Italijana, ki prihajata iz Lombardije, živita pa v Innsbrucku.

Proti širjenju virusa bodo uvedli pet novih ukrepov

V državi so sicer okrepili ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, potem ko je konec tedna močno naraslo število okuženih na severu Italije. Doslej so jih našteli že več kot 280, sedem ljudi je umrlo. Večina okužb je v Lombardiji, prvi primer pa so v ponedeljek potrdili tudi v deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje, ki meji na avstrijsko Tirolsko. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija