PRIPRAVLJENOST OBALNIH ZDRAVSTVENIH USTANOV NA KORONAVIRUS: Delujejo nemoteno, so pa sprejele določene ukrepe

Koper

Ob pojavu večjega števila okužb z novim koronavirusom v sosednji Italiji se tudi pri nas med ljudmi pojavljajo vprašanja, kako dobro smo pripravljeni na morebiten prihod virusa. Med ljudmi krožijo različne informacije, v naše uredništvo je prispela celo ta, da naj bi zaprli Ortopedsko bolnišnico Valdoltra. Zato smo v različnih zdravstvenih ustanovah na Obali preverili, kako so na morebiten prihod koronavirusa pripravljeni in kakšni so zaenkrat veljavni ukrepi.

"Informacija, da naj bi zaradi koronavirusa zaprli bolnišnico, ne drži! Bolnišnica normalno izvaja svojo dejavnost," so jasni v Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV). So pa tam poostrili ukrepe glede obiskov, in sicer iz dosedanje omejitve na eno zdravo osebo na pacienta na popolno prepoved obiskov. V bolnišnici so se odločili za sprejem dodatnih preventivnih ukrepov za obvladovanje tveganj v zvezi s prenosom okužb, kot je recimo virus gripe in podobno, vključno s prenosom okužbe s koronavirusom (covid-19).

Komisija za obvladovanje okužb v OBV je na včerajšnjem sestanku tudi preučila razmere v zvezi s širjenjem virusa v širši okolici bolnišnice, ocenila tveganje za ogroženost in prenos okužb znotraj bolnišnice ter možne posledice v primeru okužbe pri hospitaliziranih pacientih, ki so v večini primerov starejši, s pridruženimi kroničnimi boleznimi. Poleg tega so ocenili stopnjo pripravljenosti ter sprejeli potrebne ukrepe za obvladovanje posledic v primeru izbruha epidemije glede na razpoložljive prostorske vire in zaloge zdravstvenega materiala.

Strokovna vodja Zdravstvenega doma (ZD) Koper Ljubica Kolander Bizjak je pojasnila, da so navodila o ravnanju dobili že pred dvema tednoma iz Ministrstva za zdravje in NIJZ, ki jih na svoji spletni strani tudi vsakodnevno posodablja. Pacienti, ki so bili v zadnjih štirinajstih dnevih na Kitajskem, v Južni Koreji, Iranu in v italijanskih provincah Lombardija, Veneto, Piemonte in Emilia Romagna in ki imajo visoko temperaturo in kašelj, naj pokličejo izbranega zdravnika, kjer bodo dobili navodila.

Taki pacienti naj ne hodijo v ambulante in naj bodo doma. "Če se bodo ljudje držali teh navodil, posebna varovalna oprema v čakalnicah in ambulantah ne bo potrebna," je zaključila Bizjakova.

"Za sprejem urgentnega pacienta, ki potrebuje prehodno izolacijo pred premestitvijo v Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja po predhodnem obvestilu, lahko zagotovimo ustrezen izolacijski prostor v urgentnem centru - izolacijska soba, varovalna oprema je v bolnišnici," pa so nam na vprašanje, kako so pripravljeni na morebitne paciente s covid-19, odgovorili v Splošni bolnišnici (SB) Izola, kjer so prav tako pojasnili, da so s strani NIJZ prejeli vsa potrebna navodila in z njimi seznanili odgovorne osebe.

Na morebiten prihod pacienta s koronavirusom v njihovo ustanovo so pripravljeni tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Izola. "Na prihod morebitnega pacienta smo pripravljeni, razpolagamo z ustrezno zaščitno opremo v zadostni količini. Smernice NIJZ spremljamo in sproti obveščamo zaposlene. V primeru prihoda pacienta v naš zavod, ga bomo obravnavali skladno s smernicami, ki jih objavlja NIJZ. Ob morebitnih nejasnostih je že predvidena komunikacijska linija z epidemiologom tudi izven delovnega časa NIJZ," so še sporočili.

Sicer pa vsem pacientom, ki sumijo, da imajo covid-19 tudi oni svetujejo, naj pokličejo osebnega zdravnika oziroma v času dežurstva na dežurno številko zdravstvenega doma v občini bivanja, kjer bodo dobili vsa navodila.

Na temo koronavirusa je danes ministrstvo za zdravje sklicalo nujen sestanek, kjer v izolski bolnišnici pričakujejo nadaljnja navodila.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .02. 2020 ob  08: 34
Zdravniki svetujejo da pokličemo izbranega zdravnika in ne hodimo v ambulante. Kaj narediš, ko ti po 45 klicih sestra dr. Lipušček ne dvigne telefona?