IZ PRVE ROKE IZ DOMNEVNEGA ŽARIŠČA KORONAVIRUSA: Primorski novinar na licu mesta, sedaj preventivno v samokaranteni (VIDEO)

Svet

V nedeljo so primorskega novinarja POP TV poslali v eno izmed domnevnih žarišč koronavirusa v Italiji. Tja se je skupaj s snemalcem odpravil z namenom snemanja prispevka, kakšna je situacija, kako potekajo priprave na karanteno in kako bo izgledala. Sedaj je sam iz preventivnih razlogov ostal v samokaranteni.

Jaka Vran, novinar 24ur, se je skupaj s snemalcem v nedeljo zjutraj odpravil v Vo' Euganeo, eno izmed domnevnih žarišč v okolici Padove, kjer naj bi izbruhnil koronavirus. Ko sta prispela na kraj, karantena sicer še ni bila uradno razglašena, čakalo se je na uredbo državnih oblasti, a po pojasnilih Vrana, so se prebivalci mesta že takrat držali poostrenih ukrepov, ki jih je svetovala občina.

"Na ulicah ni bilo skoraj nikogar, prevozna sredstva so mirovala, vse je bilo zaprto, obratovale so edino živilske trgovine in lekarne," razlaga Vran, ki je poudaril, da sta s snemalcem tudi sama zelo pazila in se držala preventivnih ukrepov. Dotikala sta se samo njunega avtomobila in opreme, nosila sta maske, vseskozi sta uporabljala dezinfekcijska sredstva, v notranje prostore nista vstopala, zadrževala sta se tako samo zunaj, v interakciji pa sta bila s šestimi ljudmi, a sta intervjuje opravljala z večmetrske razdalje.

Vo

Že pred razglasitvijo karantene je bilo domnevno žarišče koronavirusa v Italiji kot mesto duhov.

Posted by Regional on Tuesday, February 25, 2020

Tudi prespala nista v okolici Vo' Euganeo, niti v hotelu ali apartmaju, temveč pri domačinu, ki v zadnjih mesecih ni imel obiskov, niti se sam ni zadrževal v domnevnih žariščih koronavirusa, je svojo pazljivost na službeni poti opisal Vran.

Včeraj uradno razglasili karanteno

Naslednji dan, torej včeraj zjutraj, sta šla nato preverit, ali so v mestu vendarle razglasili karanteno, ki je bila sicer napovedana že za nedeljo. Tokrat je ministrstvo vendarle izdalo uredbo. Vse vstopne točke mesta so bile zaprte, policaji, vojaki in karabinjerji so preprečevali morebitne vstope in izstope. "Nihče ne sme ne notri ne ven," dodaja Vran.

Koronavirus

Mesto Vo' Euganeo v karanteni

Posted by Regional on Tuesday, February 25, 2020

Na mesto duhov je spominjal tudi prizor pred bolnico v mestu Este, ki je od Vo' Euganeo oddaljena približno 15 kilometrov. V bolnišnici, kjer je umrla prva žrtev koronavirusa v Italiji, 78-letni Italijan, so zaradi karantene ostali ujeti vsi - pacienti, zdravstveno osebje, kot tudi obiski. Nihče ne sme bolnišnice zapustiti ali oditi v njeno notranjost, parkirišče pred njo je prazno, nam je (ne)dogajanje opisal Vran, ki bo tudi sam naslednjih 14 dni preventivno ostal v samokaranteni, kljub temu da so na NIJZ zagotovili, da to ni potrebno.

Reportaža

Bolnica, kjer je umrla prva žrtev koronavirusa v Italiji.

Posted by Regional on Tuesday, February 25, 2020

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  25 .02. 2020 ob  17: 37
Kakšna nora pretirana reakcija ob zelo nizki smrtnosti in omejenih zapletih pri naterih, minimalni za 80%, nekaj takega kot povprečna gripa, samo jih gripa več pokoplje. In nisem še slišal take norije kot, da gre za zombie apokalipso. Se strinjam z razkuževanjem, tudi maske, redno pranje rok, izogibanje množicam, npr. prireditve, ... kar pa je splošen nasvet za vsa obdobja viroz. To je pa totalen absurd, da so vsi ostali ujeti v tej bolnišnici, okužilo pa se jih je neznano število daleč pred tem, pa še toliko več preden je bil izbruh bolezni. Upam, da se ne okužim, se pa ne sekiram, to bi se moral, če bi bil kroničen bolnik z obstoječo pljučno boleznijo ali hudim imunskim deficitom.
Tiramola  |  25 .02. 2020 ob  16: 57
Novinar ne špilaj junaka. V Istri imamo RAI, KANALE 5, UTA UNO, RETE 4 za informacije.
Raje piši zakaj so kreteni poslali zaščitne maske na Kitajsko.
Vladi ni mar za državljane. Očitno so oni naši prvi sovražniki.
Kukuruz |  25 .02. 2020 ob  12: 35
Skoda da nisem izumu nekega listica ki pljunes gor in ce se obarva roza si okuzen...
Bil bi miljonar,pa tudi ce bi ga prodajal za 2 evra in nebi pokazal nic konkretnega