ŽE DRUGA SMRTNA ŽRTEV PRI ITALIJANIH! Število okužb s koronavirusom pri sosedih narašča, mesta se zapirajo (VIDEO)

Svet

Iz Italije danes prihajajo zastrašujoče novice o kar dveh smrtih, ki so posledica okužbe s koronavirusom. V Lombardiji naj bi umrla ženska, ki bi lahko bila povezana s primeri okužb iz Codogna. Že zjutraj pa je prišla novica, da je v petek v bolnišnici na območju Padove umrl 78-letni Italijan. V deželi Veneto so skupno potrdili 12 okužb, v Lombardiji 39. 

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Za ukrep so se odločili, potem ko so v Lombardiji v enem dnevu potrdili deset novih primerov okužb.

Vse nove okužbe so posredno ali neposredno izvirale od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester ter nekaj bolnikov. Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je v karanteni in jih oblasti testirajo, več kot 50.000 prebivalcem na območju so svetovali, naj ostanejo doma.

78-letni moški, ki je v petek umrl v bolnišnici na območju Padove, je bil v bolnišnici deset dni zaradi nepovezane bolezni, je povedal italijanski minister za zdravje Roberto SperanzaItalijanska tiskovna agencija Ansa je danes poročala, da je za covid-19 umrla tudi 70-letna ženska v Lombardiji v kraju Codogno. Našli so jo mrtvo na njenem domu, testi pa so pokazali, da je okužena. Ni pa še jasno, ali je bil virus vzrok ali katera druga bolezen.

V deželi Veneto so več primerov odkrili v mestecu Vo blizu Padove. Sklepajo, da bi virus lahko tja prišel preko kitajskih poslovnežev, ki delajo na tem območju.

Italijana sta sicer prva Evropejca, ki sta umrla zaradi novega koronavirusa, ki je po svetu, predvsem na Kitajskem, po zadnjih podatkih zahteval 2345 življenj, okuženih pa je 77.000 ljudi. Prva evropska država, od koder so poročali, da je koronavirus zahteval življenje, pa je bila Francija, kjer je minuli konec tedna umrl kitajski turist, navaja portal Deutsche Welle.

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena. "Pripravili smo načrt, saj je bilo jasno, da se to lahko zgodi," je dejal.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so jih potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12.

WHO: Možnosti za zajezitev virusa se zmanjšujejo

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je včeraj v Ženevi opozoril, da se zmanjšujejo možnosti za zajezitev širjenja novega koronavirusa in mednarodno skupnost v luči zaskrbljujočega trenda okužb v Iranu in Južni Koreji pozval, naj okrepi prizadevanja za zajezitev virusa.

"Priložnost še vedno obstaja, a se naše možnosti zmanjšujejo," je Tedros dejal novinarjem v Ženevi. Dodal je, da se države doslej niso ustrezno odzvale na poziv WHO k finančnim prispevkom, ki bi jih namenili načrtu za globalni odgovor na bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Razvite države je ponovno pozval naj prispevajo sredstva v boju proti virusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za nujne preventivne ukrepe do aprila, ki naj bi bili prvenstveno namenjeni državam s slabo razvitim zdravstvenim sistemov, je tako na račun WHO od potrebovanih 61,5 milijona ameriških dolarjev do danes prispelo 1,2 milijona dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je prvi mož WHO izrazil zaskrbljenost zaradi primerov okužb z novim koronavirusom izven Kitajske, za katere so ugotovili, da nimajo nobenih povezav s Kitajsko, kjer je prišlo do izbruha virusa. "Čeprav število smrtnih primerov zaradi covida-19 ostaja relativno majhno, smo zaskrbljeni zaradi števila primerov, ki so brez jasne epidemiološke povezave, kot je potovanje v preteklosti ali stik z okuženo osebo," je opozoril Tedros.

Napovedal je tudi, da bo skupina mednarodnih strokovnjakov danes obiskala kitajsko mesto Wuhan, kjer je prišlo do izbruha virusa sars-cov-2. Trenutno je ekipa strokovnjakov pod vodstvom WHO v Pekingu, Sečuanu in Guandongu.

Veliko povečanje okužb v Južni Koreji

Medtem so danes pristojne oblasti sporočile, da je število novih okužb z novim koronavirusom na Kitajskem močno upadlo, saj so v 24 urah zabeležili samo 397 novih primerov. Umrlo je 109 ljudi. O velikem povečanju števila okužb medtem poročajo iz Južne Koreje, kjer so se več kot podvojile na 346.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  22 .02. 2020 ob  13: 50
Prav bi bilo, da se objavi, zakaj sta podlegla temu virusu. Tudi navadna gripa zahteva življenja pri bolehnih ljudeh. Prav je, da se skuša epidemijo zajeziti, ni pa prav, da se dela iz tega paniko.