UMRLA POTNIKA S KRIŽARKE: Kritike na račun karantene

Svet

Kitajska je sporočila, da so zabeležili upad števila novih okužb z novim koronavirusom, ki je doslej po zadnjih podatkih zahteval 2118 smrtih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih. Japonski mediji pa danes poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess.

Oba potnika so v slabem zdravstvenem stanju premestili z ladje v bolnišnico 11. oziroma 12. februarja. Gre za par, moškega in žensko, ki sta stara več kot 80 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski minister Katsunobu Kato je zaenkrat novico potrdil le delno in dejal, da je treba počakati, da bodo najprej obvestili družino. "Molim za njuni duši in izražam sožalje njunima užaloščenima družinama," je dejal. Dodal je, da so ju nemudoma, ko sta kazala znake okužbe odpeljali v bolnišnico. Dejal je, da verjame, da sta bila deležna najboljšega možnega zdravljenja.

Na ladji, na kateri je tudi šest Slovencev, so doslej potrdili 621 okužb z virusom sars-cov-2. Ladjo je v sredo zapustilo 443 ljudi, ki so bili na testiranju negativni in med 14-dnevno karanteno niso kazali simptomov. Še več jih je ladjo zapustilo danes. Vsi naj bi jo zapustili v nekaj dneh.

Kritike na račun karantene 

Japonske oblasti se soočajo s kritikami ukrepov karantene na ladji. "Ladja za križarjenje je bila popolnoma neustrezna za nadzor nad okužbami," je povedal japonski infektolog Kentaro Iwata. Karanteno je opisal kot "povsem kaotično". Videe, v katerih je kritiziral oblasti, je sicer medtem že izbrisal s spleta.

Danes je novinarjem povedal, da so mu kolegi, ki so bili na ladji, dejali, da so postopke karantene izboljšali. "Mislim, da se je zaradi tega tveganje sekundarnega prenosa za potnike zmanjšalo, za člane posadke pa ostaja," je povedal. Priporočil je, da vse tiste, ki so zapustili ladjo, spremljajo vsaj 14 dni, in da se potniki izogibajo stiku z drugimi.

Japonske oblasti so zavrnile očitke, pri čemer so poudarile, da so bila varna in tvegana območja na ladji strogo ločena. "Delali smo vse, kar smo lahko v danih okoliščinah," je povedal japonski minister za zdravje.

Število novih okužb upada

Na Kitajskem je doslej umrlo 2118 ljudi. Nazadnje so zabeležili 114 novih smrtnih žrtev. Po navedbah kitajskih oblasti je to najmanjše povečanje novih smrtnih primerov v skoraj mesecu dni, vključno z najhuje prizadeto provinco Hubei.

Zmanjšuje se tudi število novih okužb s koronavirusom. V mestu Wuhan, kjer je virus izbruhnil, so v četrtek zabeležili več kot 600 novih okužb, kar je najmanjše število po januarju, in precej manj kot v sredo. Tedaj so zabeležili 1749 novih okužb. Na nacionalni ravni je število na novo okuženih padlo že tretji dan zapored.

"V provinci Hubei, predvsem pa v Wuhanu se razmere močno izboljšujejo," je povedal kitajski zunanji minister Wang Yi. Dodal je, da so se začeli kazati rezultati ukrepov kitajskih oblasti, ki so več kot deset mest, v katerih prebiva več deset milijonov ljudi, odrezale od sveta. Med drugim so omejile gibanje po mestih in javni potniški promet, vključno s povezavami z drugimi mesti.

Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je sicer ob tem opozorila, da najverjetneje še ni prišlo do preobrata. "Trendi so zelo spodbudni, a še nismo na točki preobrata," je posvaril Richard Brennan z WHO.

Število primerov okužb se povečuje tudi v Južni Koreji, kjer so jih doslej zabeležili 82. Približno polovica je povezana s pripadnico ene od južnokorejskih cerkva, ki jo pogosto označujejo za kult. Vročino je dobila 10. februarja, a je kar dvakrat zavrnila testiranje za koronavirus. Preden so ji diagnosticirali okužbo, se je udeležila štirih verskih obredov, navaja AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija