NOVE OKUŽBE S KORONAVIRUSOM PRI SOSEDIH: Doletelo je Italijana, njegovo ženo in prijatelja, s katerim je bil konec januarja na večerji

Svet

V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. Bil pa je v stiku z Italijani, ki so se vrnili iz Kitajske, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijana so namestili na intenzivni oddelek bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu, so danes sporočile zdravstvene oblasti. Kasneje pa so lokalni mediji še poročali, da naj bi bili okuženi še dve osebi. Poleg 38-letnika še njegova žena in prijatelj, s katerim je bil konec januarja na večerji, poroča Primorski dnevnik. Oba sta hospitalizirana v bolnišnici v Codognu in sta v karanteni. Časnik še dodaja, da so v karanteni tudi zdravniki, bolničarji in družinski člani, s katerimi so bili okuženi v stiku. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za okrog 60 oseb.

Prvo okužbo z novim koronavirusom pri italijanskem državljanu so sicer potrdili pri 29-letniku iz dežele Emilija-Romanja, ki je bil pred tem v Wuhanu. V Italiji pa obravnavajo še dve osebi s koronavirusom. V bolnišnici v Rimu je namreč še vedno kitajski par. Kitajska turista sta že tri tedne na infekcijski kliniki in se počutita bolje, so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti.

V Italiji se je v četrtek zvečer zaključila 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Wuhana. Med njimi ni okuženih.

Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen, a to ni nepričakovano, saj se je virus na ladji širil tudi po začetku testiranja.

Italijansko vojaško letalo naj bi sicer danes iz japonske Jokohame odpeljalo državljane članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in ki niso okuženi z novim koronavirusom. Po napovedih naj bi letalo poletelo popoldne, v Evropo pa prispelo v soboto. Na njem naj bi bila tudi dva slovenska državljana.

Medtem je v kitajski provinci Hubei za novim koronavirusom umrlo še 115 ljudi, s čimer se je število žrtev epidemije na Kitajskem povečalo na 2233, so sporočile tamkajšnje oblati. Veliko večino smrtnih primerov so zabeležili v glavnem mestu province Wuhan, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija