PREVEČ SEDITE IN SE PREMALO GIBATE? Na te načine boste z lahkoto kar doma naredili 10.000 korakov na dan

Trendi

V koronavirusnem obdobju, ko se večinoma zadržujemo doma, se je težko dnevno gibati toliko, kot je priporočljivo za zdravje. Pravzaprav se soočamo s krizo neaktivnosti. Ena največjih težav karantene je hrana. Ljudje si vse dnevne opravke prilagodijo okrog časa obroka, ki se ga veselijo bolj kot kdaj koli prej. Ker s sprehodom od hladilnika do mize ne boste naredili prav veliko korakov, se je dobro poslužiti trikov, ki so hkrati preprosti in vključujejo hojo. Zakaj ne bi v svoj dnevni urnik na primer vključili pet minut hoje pred obrokom ali hoje po stopnicah?

Raziskave so pokazale, da je povprečni Britanec sedel 9 ur in pol na dan, in to celo pred epidemijo. Prekomerno sedenje negativno vpliva na fizično in duševno zdravje ljudi in tega vpliva ne smemo podcenjevati. Kronična neaktivnost lahko prispeva k stresu in tesnobi in lahko povzroča mišično-skeletne težave, zlasti zdaj, ko delamo večinoma od doma in se gibljemo manj kot kadar koli prej.

Hodite po stopnicah

• Trajanje: približno 12 minut

• Število korakov: 1000

Povprečno stopnišče ima 12 stopnic. Če človek v povprečju prehodi 80 korakov na minuto, lahko v 15 minutah z 42-kratnim vzponom in spustom po stopnišču naredi 1000 korakov in skupno prehodi 84 stopnic. Hitra hoja ali tek prispevata k porabi večjega števila kalorij. Ta vaja bo pozitivno vplivala tudi na spanje. Ena študija je namreč pokazala, da 10 minut hoje po stopnicah da človeku več energije kot klasična skodelica kave.

Omislite si "lažni" sprehod v službo in poslušajte podcast

• Trajanje: 40 minut

• Število korakov: 3200

Povprečna dolžina podcasta je 37 minut, kar je verjetno manj kot veliko naših službenih potovanj pred začetkom pandemije. Na ta način lahko narediti približno 80 korakov na minuto. Za tiste, ki niso ljubitelji podcastov, bo poslušanje radia ali glasbe z Youtuba prineslo enak učinek. Tisti, ki se za takšno aktivnost odločijo pred začetkom delovnega dne, bodo imeli ves dan več energije.

Pred vsakim obrokom naredite 500 korakov

• Trajanje: 15 minut

• Število korakov: 1500 (3 obroki x 500 korakov)

V dnevni plan lahko vključite pet minut hoje pred obrokom oziroma naredite 500 korakov pred hranjenjem.

Vsako delovno uro naredite 250 korakov

• Trajanje: 27 minut (9 x 3 minute)

• Število korakov: 2250

Če imate pametno uro, ste seznanjeni z "brenčanjem", ki vas lahko vsako uro opozori, da vstanete in se raztegnete. 250 korakov naredite v približno treh minutah. Strokovnjaki priporočajo, da si vsakih 40 minut oddahnete od zaslona. Zakaj ne bi porabili tega časa za sprehod po svojem domu? Takšen kratek sprehod bo pomagal tako srčno-žilnemu sistemu kot očem, poleg tega pa boste pridobili nekaj energije za bolj produktivno delo.

Tudi gospodinjska opravila štejejo

• Trajanje: 5 minut na dan

• Število korakov: 400 korakov

Gospodinjska opravila so verjetno že del vaše dnevne rutine. V samo petih minutah sesanja, brisanja prahu, košnje trave ali čiščenja oken ... bo človek v povprečju naredil vsaj 400 korakov.

Aktiven odmor za kavo ali čaj

• Trajanje: 12 minut

• Število korakov: 960 (4 odmor x 3 minute)

Povprečni grelnik vode za ogrevanje vode potrebuje približno tri minute in v zimskih mesecih navadno spijemo več toplih napitkov. Medtem ko čakate, da voda zavre, imate dovolj časa za kratek sprehod po kuhinji.

Vzemite si odmor za sprehod in pogovor

• Trajanje: 15 minut na dan

• Število korakov: 1200 korakov

Ne glede na to, ali živite sami ali z drugimi ljudmi, ta aktivnost zagotavlja uspeh. Če želite prekiniti rutino, se z družino na kratko sprehodite po hodniku ali sobah in se pogovorite o tem, kakšen je bil vaš in njihov dan. Če živite sami, pokličite prijatelja in se pogovorite z njim po telefonu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija