PRETRESLJIVA IZPOVED ŽENE UMRLEGA ITALIJANA NA HVARU: Sin je spal kot ubit, mož okrvavljen ležal v kopalnici

Kronika

Na državnem tožilstvu v Splitu je v ponedeljek pričala Manuela Fiasconaro, žena pokojnega 57-letnega Eugenija Vincija, ki je 13. avgusta zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrl na jadrnici na Hvaru. Podrobno je opisala prva dva dneva križarjenja po hrvaških otokih in grozo, ki je sledila. "Sin je spal, kot da je mrtev, v kopalnici sem na tleh zagledala moža z rdečimi madeži na plečih." 

Manuela Fiasconaro

Manuela Fiasconaro je sodniku povedala, da sta njena otroka, sin in hči, zaradi vdihovanja ogljikovega monoksida v resnem zdravstvenem stanju končala v splitski bolnišnici. K sreči so ju zdravniki uspeli rešiti in bosta kmalu premeščena v Rim, kjer bodo nadaljevali z njunim zdravljenjem, piše portal Index.hr.

Fiasconarova je nato podrobno opisala družinske počitnice, ki so se pričele 10. avgusta. Skupaj z družinskimi prijatelji so se namestili na jadrnici, s katero so načrtovali 8-dnevno križarjenje po hrvaških otokih. S soprogom in 5-letnim sinom so si delili sobo, medtem ko je bila 14-letna hči v sobi sama. Takoj po vkrcanju na plovilo so potarnali, da ne delata hladilnik in klima ter da iz klime v kabine uhaja neprijeten vonj. Sprva je smrdelo po bencinu ali nafti, nato se je smrad spremenil v vonj po plinu, njene besede povzema Jutarnji list. O neprijetnih vonjavah so se pogovarjali med seboj, ne ve pa, ali je kdo to omenil tudi lastniku in kapitanu jadrnice.

Z njima so se nato dogovorili, da jim klimo prižgeta, ko se vrnejo z večerje na Hvaru in takrat so se počitnice tudi spremenile v nočno moro. "Deset minut po prihodu na jadrnico sva se s hčerjo odpravili spat. Ko sva odprli vrata kabine, sva začutili smrad, ki je prihajal iz klime. Legla sem na posteljo in zaspala, a mi je kmalu postalo vroče, zmanjkovalo mi je zraka. Možu sem rekla, naj preveri, kaj se dogaja s klimo. Skupaj s članom posadke sta klimo ugasnila, jaz pa sem zaspala nazaj, a ne za dolgo, saj mi je postalo slabo. Bruhala sem kar v postelji, moža ni bilo poleg mene," je večer groze podrobno opisala Italijanka. V kabini sta bili lini pri njuni postelji zaprti, da bi klima bolje shladila prostor, tisti dve pri sinovi postelji pa sta bili odprti vso noč.

Fiasconarova je nato zaspala in se zbudila šele ob 10. uri zjutraj. Še vedno se je počutila slabo. Pogledala je sina, ki je "spal kot ubit", v kopalnici je zagledala moža, kako leži nagnjen nad kad, na njegovih plečih pa je opazila rdeče madeže. Ob dotiku ni bil hladen. Na pomoč je poklicala prijatelja, ki pa sta potrdila, da je Eugenio mrtev. Nato so ugotovili, da se slabo počutita tudi nekdanji senator Bruno Mancuso in njegova soproga.

Kot še piše Jutarnji list, so morali v hčerino kabino vdreti, saj je bila zaklenjena. Našli so jo s peno okrog ust. Njo in 5-letnika so nemudoma odnesli na palubo, oba sta izgledala zelo slabo. "Na Hvaru nas je pričakala urgenca, ki nas je odpeljala do helikopterja, nato smo poleteli v splošno bolnišnico v Splitu," je povedala pretresena turistka. Kot je dodala, ne ve, ali je prvo noč, ko so bili na Visu, klima delala ali ne, zagotovo pa ni delala drugo noč. 

Preiskava zoper 23-letnega lastnika jadrnice in 27-letnega kapitana medtem še vedno poteka. Obstaja namreč utemeljen sum, da sta na plovilo neustrezno vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Če jima bodo dokazali krivdo, jima grozi do osem let zapora. Trenutno sta oba na prostosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija