PRETIRANA RABA OSEBNIH AVTOMOBILOV: Evropski teden mobilnosti letos kot alternativo vzpodbuja hojo

Slovenija

Začenja se evropski teden mobilnosti, ki spodbuja uvedbo trajnostnih prometnih ukrepov. Z različnimi dogodki bo v projektu tokrat sodelovalo rekordnih 78 slovenskih občin. Rdeča nit letošnjega tedna mobilnosti je Gremo peš!, ob čemer so različne organizacije izpostavile prednosti hoje.

Kot so pred začetkom tedna mobilnosti zapisali na ministrstvu za infrastrukturo, nas hoja ne samo pripelje od točke A do točke B, ampak poskrbi tudi za minimalno raven fizične aktivnosti.

Pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov je po besedah koordinatorke evropskega tedna mobilnosti Polone Demšar Mitrovič velika težava sodobne družbe. "Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način," je izpostavila.

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je opozorila, da v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva promet, od tega veliko večino cestni motorni promet. "Povečevanje emisij toplogrednih plinov pospešuje podnebne spremembe, zato je treba po naših najboljših močeh ukrepati. Uporabljati potovalne načine, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja, je do okolja veliko bolj prijazno," je poudarila.

Prav tako so prednosti pešačenja izpostavili na ministrstvu za zdravje. "Pešačenje in kolesarjenje sta lahko zelo prikladna načina, da povečamo količino celokupne dnevne telesne dejavnosti. K ohranjanju zdravja pripomore že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Z majhnimi spremembami lahko dosežemo pomembne rezultate," so zapisali.

V letošnjem tednu mobilnosti bo sodelovalo 78 občin, ki bodo pripravile številne dogodke. Vrhunec tedna mobilnosti v številnih občinah predstavlja dan brez avtomobila, ko v mnogih občinah za promet zaprejo izbrane prometnice, nekatera mesta pa občanom omogočijo brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  16 .09. 2019 ob  13: 44
zato pa gradimo mi garažno hišo v centru, da bomo imeli v centru čimveč avtomobilov, smrada in hrupa namesto, da bi jo zgradili na kakšni vpadnici v mesto. In seveda zraven na veliko uničujemo kulturno dediščino.