ROGLIČ SLAVI DIRKO PO ŠPANIJI: Mladi Pogačar na tretjem mestu

Svet

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec 74. dirke po Španiji. Slovenski uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku in prvim v posebnem seštevku za mlade kolesarje dopolnil njegov rojak Tadej Pogačar. Med njima je končal španski veteran, svetovni prvak Alejandro Valverde.

Rogličeva zmaga je prva slovenska skupna na tritedenskih dirkah. Pred tem ji je bil najbližje letos na dirki po Italiji prav 29-letni Zasavec, ki jo je končal na tretjem mestu. Nekdanji smučarski skakalec je premierno skupno zmago na tako imenovanih grand tourih privozil tudi svoji ekipi Jumbo-Visma.

Nizozemska zasedba je sicer na vseh treh tritedenskih dirkah v letošnji sezoni po 21 dneh dirkanja stala na zmagovalnem odru. Na dirki po Franciji je bil tretji Nizozemec Steven Kruijswijk.

Roglič je rdečo majico vodilnega oblekel z zmago v 10. etapi, ko je bil prepričljivo najboljši v vožnji na čas. Takrat je postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah in 99. v zgodovini s tovrstnim dosežkom. Skupno vodstvo je do konca obdržal, poleg rdeče je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

Debitant na tritedenskih dirkah in svetovni seriji, 20-letni Pogačar, si je tretje mesto skupno in belo majico prikolesaril s pogumnim napadom v sobotni zadnji razgibani etapi.

Eden največjih talentov svetovnega kolesarstva je nase opozoril s tremi etapnimi zmagami v treh zelo zahtevnih etapah, ena od teh je bila kraljevska. Ob tem je Pogačar svoji ekipi UAE Emirates prikolesaril prvi zmagovalni oder na tritedenskih dirkah od leta 2017, ko so obstoj takratnega Lampreja rešili vlagatelji iz Združenih arabskih emiratov.

Na drugem mestu je dirko končal 39-letni Valverde, ki je leta 2003 na dirki po Španiji prvič stal na zmagovalnem odru, takrat je bil tretji. Pogačar je takrat štel vsega pet let.

Mladi Slovenec je na letošnji dirki postal tretji kolesar v zgodovini tritedenskih dirk, ki je pred dopolnjenim 21 letom zmagal na treh etapah ene od treh največjih dirk. To je leta 1934 uspelo Reneju Viettu in leta 1978 Giuseppeju Saronniju.

Slovenca sta sicer pobrala štiri od petih majic. Le pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih jima je odnesel Francoz Geoffrey Bouchard. Movistar je osvojil naslov najboljše ekipe.

Roglič, Pogačar in druščina so današnjo etapo morali le končati. Uvodnih dobrih 40 kilometrov je bilo namenjeno sproščenemu kolesarjenju. Roglič je kramljal z rojaki na dirki in tekmeci, se fotografiral ter skupaj s Pogačarjem, Bouchardom in Valverdejem tudi spil pivo.

Šele ko je glavnina prišla na zaključne kroge v špansko prestolnico so se kolesarji zresnili in pospešili. Začeli so se prvi napadi, nekaj razlike za beg sta si privozila Kolumbijec Daniel Martinez in Španec Diego Rubio, a je skupina za njima imela vse pod nadzorom.

Sedem kilometrov pred koncem je bila glavnina skupaj in začeli so se boji za zadnjo etapno slavje. Deceuninck-Quickstep je pripravljal teren za Nizozemca Fabia Jakobsena, ki je svoje delo opravil brezhibno. Drugi je bil Irec Sam Bennett, tretji Poljak Szymon Sajnok.

Roglič je čez cilj prišel nekaj metrov za skupino, ki se je pomerila za visoke etapne uvrstitve, skupaj z moštvenimi kolegi iz Jumbo-Visme je nasmejan slavil največjo zmago v karieri.

S končnim prvim mestom na dirki po Italiji, Franciji ali Španiji se lahko po zaslugi Rogliča po novem pohvali 20 držav. Še vedno na vrhu seznama s 85 zmagami na vseh treh dirkah prednjači Italija, druga je Francija z 51, sledi Španija z 48 zmagami.

Roglič je Slovenijo postavil ob bok Kazahstana, Danske, Avstralije, Ekvadorja, Kanade in Švedske, ki imajo po eno zmago na tako imenovanih grand tourih, na Vuelti pa imajo po eno zmago poleg Slovenije še Kazahstan, Irska, Rusija in ZDA.

Do cilja 21-dnevne dirke so prišli štirje od petih Slovencev. Zaradi padca in poškodbe je Vuelto predčasno končal Luka Mezgec. Luka Pibernik in Domen Novak, oba člana Bahrain-Meride, sta bila danes 80. oziroma na 133. mestu. Skupno sta končala izven prve stoterice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija