PONOVNO ZA SKUPNO MIZO: Bodo pogajanja na Pošti Slovenija prinesla konec stavke?

Slovenija

Potem ko je Sindikat poštnih delavcev, eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, po neuspešnih pogajanjih v ponedeljek uresničil grožnjo s stavko, se bosta sindikalna stran in pogajalska skupina delodajalcev danes znova sestali na pogajanjih. Sindikat zahteva 10-odstotni dvig plač, kar bi po mnenju uprave pošto pognalo v rdeče številke.

Poslovodstvo je sicer v ponedeljek pojasnilo, da se je pripravljeno pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest.

Ugoditev stavkovnim zahtevam bi po njihovem pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020 bi nov desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov.

Po besedah generalnega direktorja Borisa Novaka na takšen nerealno pričakovan dvig plač ne morejo pristati. Po njihovem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene.

Prvi dan naj bi se po podatkih sindikata stavki pridružila več kot polovica zaposlenih, uprava državnega podjetja pa je trdila, da je bilo takih manj kot tretjina. Največ stavkajočih naj bi bilo na območju koprske in celjske enote.

Čeprav po zagotovilih uprave njihov cilj ostaja čim prejšnje zbližanje stališč in sklenitev ustreznega dogovora, se bodo v času stavke težave za stranke najverjetneje stopnjevale. S sindikatom so sicer pred stavko podpisali dogovor o obsegu opravljanja storitev, ki je nekoliko večji, kot ga sicer določa zakon o poštnih storitvah.

Član poslovodstva Vinko Filipič je uporabnike poštnih storitev pozval k razumevanju, ob tem pa opozoril, da se njihov konkurenčni položaj poslabšuje zlasti pri paketnem poslovanju, kjer so soočeni s hudo mednarodno konkurenco.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija