POŠILJATELJ NI POŠTA SLOVENIJE, GRE ZA GOLJUFIJO: Ne puščajte podatkov in ne plačujte, če ste že plačali, blokirajte kartico!

Kronika

Več ljudi naj bi prejelo lažna obvestila, ki naj bi jih poslala Pošta Slovenije. V obvestilu je poziv k plačilu manjšega zneska za paket. Kot opozarjajo na Pošti Slovenije, gre za goljufijo.

Prevara poteka na način, da posameznik preko elektronske pošte prejme obvestilo, da ga čaka paket, za katerega je potrebno plačati manjši znesek poštnine (1,5 evra), paket pa bo po opravljenem plačilu dostavljen. Kot vaba in zaradi verodostojnosti je v sporočilu navedeno, da je pošiljatelj BigBang in da gre za paket, v katerem naj bi bil telefon. Besedilo v sporočilu je delno v polomljeni slovenščini, kar nakazuje, da gre verjetno za tuje prevarante (del besedila je celo v turščini).

Povezava 'Kargo ücreti ödemek' (kar v turškem jeziku pomeni Plačajte stroške pošiljanja) nas preusmeri na spletno stran, ki je opremljena z logotipi in celostno podobno Pošte Slovenije ter povezavo 'Plačati za pošiljanje'. Tukaj lahko prevaranti pridejo do podatkov in denarja žrtev prevare. Ob tem obstaja še tveganje dodatnih zlorab plačilnih kartic, če bi žrtev podatke dejansko vnesla. Paketa oziroma obljubljenega telefona pa tudi ne bo prejela.

Izgled poslanega sporočila:

Če prejmete tako obvestilo, ga izbrišite. Nikakor ne plačujte poštnine, ker paketa ne boste prejeli, saj ne obstaja. Prav tako na prejeto sporočilo ne odgovarjajte.

Na Pošti Slovenije pozivajo, da jim posredujete zaslonske posnetke in URL povezave, da bodo podatke posredovali naprej in onemogočili goljufe (prijava na SI-CERT in Policijo).

Če ste plačilo že izvedli, predlagajo, da čim prej pokličete na telefonsko številko navedeno na plačilni kartici in poveste, da ste bili žrtev prevare, saj obstaja možnost nadaljnje zlorabe plačilne kartice. Najbolj varno je, da takoj blokirate kartico in zahtevate izdajo nove ter reklamirate znesek, ki ste ga plačali. Goljufijo prijavite tudi policiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija