NAJVEČ POŠTARJEV STAVKA NA OBALI: Vodstvo zahteva, da opravijo nadure

Slovenija

Stavki Sindikata poštnih delavcev, ki jo je ta začel danes ob polnoči, se je pridružilo veliko število zaposlenih na Pošti Slovenije. Kot je za STA povedal predsednik sindikata Saša Gržinič, je udeležba v dopoldanski izmeni nad vsemi pričakovanji, saj se je po njihovih ocenah delo odločilo ustaviti okoli 70 odstotkov poštarjev v jutranji dostavi.

"Po prvih podatkih skoraj ni pošte v Sloveniji, kjer pismonoše ne bi stavkali, marsikje tudi skupaj s sodelavkami in sodelavci na poštnih uradih," pravi Gržinič, ki meni, da je, čeprav številk doslej še niso zbirali, stavko v dopoldanski izmeni podprla več kot polovica vseh zaposlenih.

Delo so po njegovih informacijah ustavili po vsej državi, največji delež na Obali, od koder sindikat tudi prihaja, visoka je udeležba tudi v Mariboru, Celju, Novem mestu in Kranju. "Takega odziva nismo pričakovali. Imamo okoli tisoč članov, naredili smo 1600 priponk z napisom stavka, pa jih je ob pol osmih zjutraj že zmanjkalo," je dejal prvi mož sindikata.

To kaže na to, da se stavki niso pridružili samo njihovi člani, pač pa tudi tisti, ki niso člani sindikata, verjetno pa tudi zaposleni, ki so sicer člani Sindikata delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Ta se po februarskem dogovoru med obema reprezentativnima sindikatoma in upravo tokrat ni pridružila stavkovnim zahtevam in stavki.

Da vodstvo sicer državnega podjetja, kjer zaposleni stavkajo sploh prvič, ne more reči, da stavka ni upravičena, po mnenju Gržiniča kaže tudi dejstvo, da so se jim želeli pri stavkovnih aktivnostih v podporo pridružiti tudi študenti, a naj bi jim vodstvo Pošte poslalo navodilo, da morajo delati, v nasprotnem primeru jih bodo poslali domov in z njimi prekinili sodelovanje.

Prav tako naj bi se po informacijah sindikata že zjutraj zaradi visoke udeležbe sesul sistem dostave, saj poštarji opravljajo le zakonsko obvezni minimum, zato naj bi celo stavkajočim poštarjem izdali navodilo, da morajo kljub sodelovanju v stavki za zagotovitev obvezne dostave opraviti nadure. "Tudi to dokazuje naše stalne trditve, da nas je premalo zaposlenih," je dejal sindikalist.

Kot vse kaže, bodo ljudje kljub prvotnim drugačnim napovedim vendarle že prvi dan občutili posledice stavke, čeprav v sindikatu pravijo, da ta ni uperjena proti njim. Že popoldne jo bodo občutili zlasti pogodbeni partnerji, saj stavkajoči poštarji ne bodo hodili pobirati pošiljk v njihove prostore. Gre namreč za dodatno storitev Pošte Slovenije, ki je v skladu z zakonom med stavko niso dolžni opraviti.

Vodstvo Pošte se bo s svojimi podatki odzvalo ob 15. uri na sedežu družbe v Mariboru, za zdaj pa velja, da naj bi se s predstavniki stavkajočih znova sestali v torek.

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra, nato pa začel pogajanja s poslovodstvom o stavkovnih zahtevah. Med drugim je zahteval kadrovsko okrepitev in desetodstotni dvig plač. Do sobote so se v pogajanjih vsebinsko poenotili glede vseh stavkovnih zahtev, razen glede zahteve za zvišanje plač.

Vodstvo je sindikatu na zadnjih pogajanjih v soboto ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, na kar pa sindikat ni pristal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .11. 2019 ob  17: 56
Vodstvo pošte nima časa za delavce.Ruši upravo Intereurope!
vseved |  11 .11. 2019 ob  15: 19
-2
Koliko otrok danes ne bo videlo očeta?