KADROVSKA ROŠADA NA VRHU INTEREUROPE: Gortan naj ne bi obvladoval hčerinskih družb v tujini

Koper

Nadzorni svet Intereurope je včeraj razrešil predsednika uprave Ernesta Gortana. Kot razlog je navedel zamude pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar. Vodenje družbe, ki je v postopku prodaje Pošti Slovenije, začasno prevzema dosedanji član uprave Marko Cegnar.

Nadzorniki so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da Cegnar začasno vodenje, ki ne sme trajati več kot eno leto, prevzema danes. Nadzorniki so zaradi te kadrovske rošade imenovali tudi novega člana uprave. To je postal dosedanji nadzornik Matija Vojsk, ki mu bo članstvo v nadzornem svetu v obdobju dela v upravi mirovalo.

Do menjave sicer prihaja še pred zaključkom prodaje 72-odstotnega deleža koprskega logističnega podjetja v lasti konzorcija bank lastnic Pošte Slovenije in nekaj več kot pol leta po tem, ko so nadzorniki Gortanu, ki je na čelu podjetja od junija 2009, vodenje uprave podaljšali še za dve leti.

Uradni razlog za razrešitev je zamuda pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar, neuradno pa je po pisanju portala Siol v ozadju dogajanje v hčerinskih družbah na območju nekdanje Jugoslavije. Sodu naj bi tako izbilo dno dogajanje v Intereuropini družbi na Hrvaškem.

Spornih naj bi bilo, kot piše portal, za 1,6 milijona evrov plačil računov, za katere naj bi nadzorniki sumili, da so fiktivni. Nadzorniki, ki jih vodi Vojko Čok, naj bi si bili po pisanju portala enotni, da Intereuropa ne obvladuje hčerinskih družb v tujini, odgovornost za to pa so pripisali Gortanu. Novi začasni prvi mož Cegnar je sicer ravno v Intereuropinem podjetju iz Zagreba opravljal funkcijo predsednika nadzornega sveta, je še spomnil Siol.

Že pred tem je imela Intereuropa veliko težav v Srbiji, kjer se je sprla s solastnikom hčerinskega podjetja, in v Črni gori, so še navedli na portalu.

V podjetju za zdaj za STA niso želeli komentirati neuradnih informacij medijev in ostajajo pri pojasnilu, ki so ga dali delničarjem in javnosti.

Intereuropa sicer po finančnem in poslovnem prestrukturiranju v minulih letih posluje dobro. Na ravni skupine je v prvem polletju letos npr. po nerevidiranih podatkih ustvarila za 3,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 14 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani in 25 odstotkov nad načrtovanim. Prihodki od prodaje so se glede na enako lansko obdobje okrepili za dva odstotka in se ustavili pri 80,6 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  12 .11. 2019 ob  13: 30
Pošta Slovenije bo najela kredit pri bankah in kupila
Intereuropo.
Intereuropa je propadla firma. In nič drugače.......
Tako bo državna firma Pošta rešuje z javnim denarjem
propadlo podjetje.
Še pomnite kakšne firme smo imeli v Istri.
Kaj cveti danes...... Kriminal edino to.
Lep dež
vseved |  12 .11. 2019 ob  11: 13
tiramola, si malo pomešal pojme? Pošta kupuje Intereuropo !
Tiramola  |  12 .11. 2019 ob  08: 43
Halo. Rešitev vidijo v pošti Slovenije.
Tam je denar za njihove izgube.
Lp
vseved |  12 .11. 2019 ob  08: 40
11
Kje je tu logika? Predsednik nadzornega sveta, je kontroliral družbo na hrvaškem kjer je zginil denar. Za nagrado je postal predsednik uprave Intereurope !!?