PONEDELJEK PRINAŠA SPROSTITVE V ŠPORTU: Dovoljeni so treningi, kako bodo potekala tekmovanja?

Slovenija

Treningi so od 17. maja dovoljeni vsem športnikom, ki jih določa zakon o športu, pa tudi vsa tekmovanja, na katerih bo lahko do 50 odstotkov zapolnjenih sedišč ob predpogoju testiranja. Od danes je dovoljena tudi športno rekreativna dejavnost, ki se bo izvajala individualno oziroma v skupini do 50 vadečih.

Športniki in člani njihovih ekip, ki se bodo udeležili tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki bo sodelovalo pri izvedbi, in gledalci se bodo lahko tekmovanj udeležili, če bodo imeli negativni rezultat testa virusa, ki povzroča bolezen covid-19, z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) ali hitrega antigenskega testa (HAG), ki ni starejši od 72 ur.

Strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki bodo aktivni v športu, ter udeleženci in izvajalci programov usposabljanj, se bodo morali enkrat tedensko testirati s testom HAG.

Testiranje ne bo potrebno tistim, ki so bolezen novega koronavirusa preboleli in od začetka simptomov ne bo minilo več kot šest mesecev, ali pa so cepljeni, je glede na epidemiološko sliko v sredo določila vlada, odlok pa je bil v četrtek objavljen v uradnem listu.

Za izvajanje športnih dejavnosti se bodo lahko uporabljaji športni objekti in površine v naravi ter šolski športni objekti, vsi pa morajo morajo upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužb v času epidemije.

Proces vadbe športnikov bo dovoljen v varnih vadbenih skupinah, v katerih bodo športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani (mehurček). Ta zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe. Dovoljeno bo izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu.

Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Odlok bo veljal od 17. do vključno 23. maja, nato bo vlada glede na priporočila zdravstvene stroke in epidemiološko sliko ukrepe tedensko potrjevala ali spreminjala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija