POLNE VELIKONOČNE MIZE: To vam bo v pomoč pri prebavi

Slovenija

V prazničnih dneh zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da se tudi med prazniki zmerno prehranjujemo in dovolj gibamo.

Prehrana med velikonočnimi prazniki ne prinaša dolgoročnih posledic za zdravje, a je kljub temu vir zdravju škodljivih maščob, soli in aditivov, so sporočili z NIJZ. Zato bi morali biti bolj zmerni pri pripravi in uživanju velikonočnih dobrot, tako mesnih izdelkov, pirhov, potice, kruha in hrena, prav tako pa taka hrana vsebuje premalo vlaknin.

Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti ter veliko vitaminov in mineralov, so zapisali na NIJZ. Kljub temu priporočajo, da se jih zaradi vsebnosti holesterola in neželenih nasičenih maščob v prehrani omeji. Zdrav odrasel človek lahko zaužije tri do pet jajc na tedenski ravni. Na vnos holesterola pa morajo biti še bolj pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi.

Hren je prav tako jed, ki jo največkrat najdemo na mizi med velikonočnimi prazniki. Zaradi svoje hranilne sestave bi bil hren lahko odličen dodatek k naši vsakodnevni prehrani tekom celega leta, so poudarili na NIJZ.

Pretirano prehranjevanje poslabša naše počutje

Če pri prehrani pretiravamo, se poslabša naše počutje, storilnost, pojavi se utrujenost, postanemo napihnjeni. Na NIJZ priporočajo, da v takih primerih popijemo kozarec navadne vode, ki ji dodamo žlico limoninega soka, ki običajno spodbudi delovanje prebavnih encimov. Prebavo lahko olajšamo tudi z ječmenovo in riževo juho, v primeru zaprtosti pa pomagajo prehranske vlaknine in telesna dejavnost.

Na NIJZ so svetovali, da se prehranjujemo s svežimi, polnovrednimi živili. Poleg tega so priporočili redno pitje pijač, a izogibanje sladkanim pijačam, energijskim napitkom in še posebej alkoholnim pijačam. Pomembno je, da uživamo tudi dovolj sadja in zelenjave, ki so vir zaščitnih snovi, hkrati pa tudi energijsko in hranilno uravnotežijo obrok.

Velikonočne praznike različno doživljamo in imamo do njih tudi različen odnos. Na NIJZ so pojasnili, da prazniki pri nekaterih lahko vzbudijo neprijetne občutke, žalost. Če nas doleti kakršnakoli stiska, se poskusimo pogovoriti s svojimi bližnjimi ali pa ta pogovor nudimo tistemu, ki ga potrebuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija