POGORELA HIŠA V PIRANU POSTAJA "TURISTIČNA ATRAKCIJA": Včeraj so se odzvali gasilci (FOTO)

Piran

Več kot devetdeset dni po požaru v Piranu, v katerem je gorela hiša na Trubarjevi 40, še vedno ni jasno, kako se bodo lastniki tamkajšnjih prostorov (lahko) lotili sanacije. Forenzičnega poročila še niso prejeli, če se sanacije ne bodo lotili, pa jim bo za vrat začela dihati inšpekcija.

"Če se bomo čakali, ne bomo nikamor prišli," pravi Maja Miglioranza, lastnica stanovanja v drugem nadstropju Trubarjeve 40, ki si želi, da bi lahko stanovanje začela urejati po novem letu. Z možem sta se, čeprav vstop v pogorelo stavbo ni varen, sprehodila po hodniku prvega nadstropja in posnela nekaj fotografij. V drugo nadstropje nista mogla, saj do tja ni več stopnic. Kot pravi sogovornica, zavarovalniški cenilec v zgradbo noče, zato tudi še ne morejo uveljavljati svojega zahtevka.

5. novembra so se na temo sanacije in odprave posledic požara na piranski občini sicer sestali lastniki posameznih enot v zgradbi. "Na sestanku so stanovalci v prvi vrsti izrazili prošnjo po zagotovitvi varnostnega koridorja z namenom predhodnega ogleda njihovih stanovanj," opisujejo na Občini Piran, a koridor po zagotovilih in napotkih stroke ni mogoč, saj je notranjost objekta vključno s stopnišči in gredami preveč uničena.

Občina Piran (tudi lastnica prostora v pritličju) je pozvala vse udeležence sestanka oziroma lastnike, da bi na podlagi poziva civilne zaščite po odpravi posledic požara, nemudoma pričeli s postopki čiščenja ter bi nato pristopili k pripravi dokumentacije za rušitev notranjosti objekta in pridobitev gradbenega dovoljenja.

Da bi bilo najbolj smiselno, če bi lastniki podali vlogo za gradbeno dovoljenje za rušitev notranjosti zgradbe, meni tudi poveljnik piranske civilne zaščite Egon Štibilj, ki nam je potrdil, da je lastnikom poslal dopis, v katerem svari pred inšpekcijo. Kot pravi, ga zaradi nesaniranega pogorišča kličejo tudi sosedi.

Je pa naše poizvedovanje o sanaciji pogorele stavbe očitno obrodilo sadove, saj nam je Miglioranza danes sporočila, da so gasilci včeraj vstopili v zgradbo. "Gasilcem se iz srca zahvaljujeva. Hoja po stanovanju v 2. nadstropju na žalost nikakor ni varna," je dodala.

Občina Piran je predlagala tudi, da se do zaključka kriminalistične preiskave delijo stroški med lastniki prostorov na tri enakovredne dele. Glede navedenega predloga se določeni lastniki še niso opredelili. Slednjemu naj bi botrovala želja, da se počaka na forenzično poročilo in z njim povezan zaključek kriminalistične preiskave, ki naj bi podala odgovornost za nastali požar.

"Koprski kriminalisti so zaznali sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti, in sicer na podlagi forenzičnega poročila, ki smo ga pridobili," so nam na naše vprašanje o forenzičnem poročilu, ki ga čakajo lastniki, odgovorili na koprski policijski upravi. Dodali so, da bo po zaključeni preiskavi podana kazenska ovadba, kar utegne še bolj zavleči datum, ko bo kdo storil prvi korak k sanaciji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija