"NE GOSPA Z OTROKOM, MIDVA SVA V POŽARU IZGUBILA NAJVEČ": Lastnica uničenega stanovanja od piranske občine zahteva sanacijo

Piran

Potem ko smo včeraj objavili novico, da je gospa iz Pirana, ki je v požaru letošnjega avgusta ostala brez strehe nad glavo, še vedno brez stanovanja, se je na nas obrnila še ena oškodovanka. Gre za lastnico stanovanja v 2. nadstropju stavbe na Trubarjevi ulici 40, ki je 22. avgusta letos popolnoma zgorela. "Midva z možem sva v bistvu izgubila še največ! Še vedno čakava na kakršno koli informacijo," je zapisala v sporočilu, ki smo ga prejeli v uredništvu.

"Seveda sva v prvi vrsti najbolj vesela oz. srečna, da se otroku najemnice (gospe, ki je ostala brez stanovanja in o kateri smo pisali včeraj, op. a.) ni zgodilo nič hujšega. Imeli smo srečo v nesreči, da ni zagorelo ponoči," je svojo plat zgodbe pričela lastnica stanovanja v 2. nadstropju stavbe na Trubarjevi ulici 40, kjer je konec avgusta izbruhnil velik požar, a je prepričana, da sta z možem v požaru izgubila še največ od vseh: "Gospa, ki je živela v stanovanju pod našim, ima vsaj apartma in bo tudi dobila neprofitno stanovanje. V avtu je spala na lastno željo, ker ni želela iti ven iz Pirana." Kot je nam je pojasnila, z možem sicer ne živita v stanovanju na Trubarjevi v Piranu, ampak ga oddajata v najem.

V stanovanje v 2. nadstropju ni možno vstopiti niti skoraj dva meseca po požaru. Zgorele so namreč lesene stopnice, ki vodijo v višje nadstropje. Stanovanja in nastale materialne škode si tako ni mogel ogledati niti zavarovalniški cenilec. "Pred dvema tednoma sem se preko odvetnika obrnila na Občino Piran in zahtevala, da ukrepa. Na sestanku s piransko civilno zaščito smo se dogovorili, da bo civilna zaščita poskrbela za varnostni koridor, ki bi omogočil dostop do mojega stanovanja. A po dveh tednih se stvari še niso premaknile," nam je v dodatnem telefonskem pogovoru zaupala sogovornica.

"Z možem si močno želiva, da bi lahko čim prej pričeli s sanacijo ali vsaj čiščenjem posledic požara. Vse namreč smrdi po požganem in dimu. Navsezadnje bi čimprejšnja sanacija morala biti tudi v interesu same Občine Piran," meni gospa iz Ljubljane. Požgana stavba se je po njenih besedah spremenila skorajda v turistično atrakcijo, po njenem mnenju pa kazi podobo Pirana kot privlačnega turističnega mesta.

Od občine zato pričakuje, da prične ukrepati in se loti sanacije. "Kot prvo bi morala občina poskrbeti vsaj za nova okna in vrata, da se ne bo stavba spremenila v zatočišče klatežev in narkomanov," pravi lastnica enega izmed stanovanj.

Naša sogovornica je na piransko občino s prstom pokazala tudi glede vzroka in izbruha požara. Spomnimo, da je lastnica pritličja stavbe na Trubarjevi ulici 40 ravno občina. Prostor oddaja Okolju Piran, ta pa ga uporablja kot skladišče. "Po mojem mnenju je zagorelo ravno v pritličju, kjer skladiščijo smeti," je prepričana gospa.

Kriminalistična preiskava sicer še poteka in vzrok požara še ni znan. Že avgusta pa so v javnost prišle informacije, da ni zagorelo v pritličju, ampak v prvem nadstropju. To naj bi dokazovale tudi fotografije, ki so jih gasilci posneli na prizorišču požara. Na njih je jasno vidna luknja v stropu pritličja ter goreči plameni v stanovanju v prvem nadstropju, medtem ko v skladiščih Okolja Piran ne gori.

Za pojasnila, kaj se dogaja s sanacijo in v kakšni fazi je preiskava požara, smo se obrnili na Občino Piran in Policijsko upravo Koper. Odgovore še čakamo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija