DVA MESECA PO POŽARU ŠE VEDNO BREZ STANOVANJA: Piranska občina zagotavlja, da je oškodovanka prva na listi

Piran

22. avgusta popoldne je zagorelo v pritličnem prostoru hiše na Trubarjevi ulici v Piranu. Če se je sprva zdelo, da gre za nedolžen požar, pa je bilo naslednji dan vsem jasno, da je šlo za najhujši požar zadnjega desetletja v mestu. Slaba dva meseca po nesrečnem dogodku smo preverili, kako shaja gospa, ki je s sinom živela v pogorelem najemniškem stanovanju in tako praktično v nekaj urah ostala brez vsega.

Najverjetneje se vsi dobro spomnimo zgodbe mestnega redarja, ki je iz goreče hiše v Piranu pomagal fantu, ki je nato eno noč preživel v bolnišnici na opazovanju. Njegovo zdravstveno stanje je danes dobro, septembra je dopolnil 14 let, opisuje njegova mama, ki je bila v času požara v službi.

S sinom zopet živita v Piranu, a stanovanje, ki sta ga s pomočjo prijateljice uspela najti, sta lahko najela le za pol leta, konec februarja ga bosta morala zapustiti. Kot nam je razložila sogovornica, je že pred nesrečo zaprosila za neprofitno stanovanje, informacije z občine, ali ga bo tudi dobila, pa pričakuje v začetku novembra.

Spomnimo, da je v dneh po požaru nekaj noči prespala kar v avtu, medtem ko je sin odšel k očetu. Kot pravi, ji je takrat občina uredila prenočišče, a je po tednu dni na vratih dobila listek, naj se v treh dneh izseli, saj pridejo drugi gosti.

Župan Đenio Zadković je takrat predlagal, naj se sestane posebna komisija, ki bi lahko družini, ki je v požaru izgubila najemniško stanovanje, dodelila izredno finančno pomoč do 5000 evrov, a kot pravi naša sogovornica, tega denarja ni bilo. Situacijo so ji olajšala sredstva, zbrana prek Rdeče križa. "S tem sem si kupila osnovne stvari, hladilnik, klimo, zdaj bom še posteljo za sina," razlaga z upanjem v glasu, da se bo do prihodnjega leta vendarle vse uredilo.

Občina Piran: "Gospa je prva na listi za dodelitev socialnega stanovanja"

Na piranski občini pojasnjujejo, da je gospa, ki v avgustovskem požaru utrpela izgubo najemniškega stanovanja, od 1. septembra s strani Občine Piran deležna višje subvencije tržne najemnine. "Hkrati velja omeniti, da bo verjetno oškodovanka deležna možnosti pridobitve socialnega stanovanja v bližnji prihodnosti – morda že konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta." Kot je še dodatno pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na občini Bruno Kuzmin, je omenjena gospa prva na listi za dodelitev socialnega stanovanja, ki pa je trenutno v fazi prenove.

Na občini so še dodali, da se bo komisija, ki bi lahko družini dodelila izredna finančna sredstva v višini do 5000 evrov, sestala po zaključeni forenzični preiskavi, ki jo izvajajo kriminalisti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija