POČIVALŠEK ZAGOTAVLJA, DA BO ZAŠČITNE OPREME DOVOLJ ZA VSE, NE LE ZDRAVSTVO: "Respiratorji prihajajo, verjamem, da jih bomo dobili pravočasno"

Slovenija

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes na novinarski konferenci vlade glede zaščitne opreme dejal, da vsi vpleteni delajo vse na tem, da v Sloveniji dobimo vse naročene količine zaščitnih sredstev. Po njegovih besedah je naročenih dovolj respiratorjev in mask, te pa bodo tako na voljo tudi ostalim, ne zgolj zdravstvenemu osebju.

Vlada je nalogo za centralno nabavo zaščitne opreme naložila ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Počivalšek, je trenutna situacija za nabavo zaščitne opreme težka zaradi logističnih problemov. Ob tem je poudaril, "da pristojna ministrstva, dobavitelji opreme in tudi diplomatsko konzularna predstavništva delajo vse na tem, da naročene količine zaščitnih sredstev dobimo".

V centralno skladišče civilne zaščite je sicer v ponedeljek prispelo 125.200 kirurških mask, pa tudi 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje. Minister je zanikal, da bi doslej kakšna zaščitna oprema kje obtičala, in dodal, da doslej iz blagovnih rezerv niso predplačevali naročil. "Zaščitna sredstva plačujemo samo po izdobavi," je poudaril.

Težave pri dobavi zaščitne opreme v tem tednu pripisujejo predvsem zapletom pri logistiki, po Počivalškovih besedah pa se "pomalem z naročili, ki smo jih dobili, zadeva izboljšuje". Minister je dodal, da imamo "naročenih dovolj mask, da bomo poleg zdravstvenemu osebju zaščitna sredstva lahko ponudili tudi ostalim".

Počivalšek je spomnil, da se je začela tudi proizvodnja zaščitne opreme v domačih podjetjih. "Tako bomo po malem vedno večje količine zaščitnih sredstev in pa mask dobavljali tudi od naših domačih proizvajalcev," je dejal.

Dodal je, da so v dogovoru z ministrstvom za zdravje naročili tudi zadostno število respiratorjev za potrebe slovenskih bolnišnic. "Respiratorji prihajajo in verjamem, da jih bomo pravočasno dobili zato, da bomo zadovoljili vse potrebe našega zdravstvenega sistema. Upam pa, da jih ne bo treba uporabljati," je sklenil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  25 .03. 2020 ob  09: 15
Počivalšek prosim, če utihneš. Deliš neke obljube.

Proizvodnjo zaščitnih sredstev uspostavite doma.
Gospodarstvo bo propadlo, če ne bo mask.

Če bomo zaščiteni bomo delovali skoraj normalno.
Lp
vseved |  24 .03. 2020 ob  17: 25
Zakaj nismo izkoristili domačega znanja in maske šivali doma? Je spet v igri korupcija vladajočih in provizija za vojne dobičkarje? Upam,da bosta Počivalšek in Tonin znala odgovoriti.