ŠTEVILO SMRTNIH ŽRTEV IN NOVIH OKUŽB V ITALIJI V ZADNJIH DVEH DNEH UPADLO: "Ta teden je zelo pomemben"

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vidi prva znamenja upanja, da so strogi ukrepi omejevanja gibanja v Italiji učinkovali. Število novih okužb in število smrtnih žrtev je v zadnjih dveh dneh rahlo upadlo. A po besedah tiskovne predstavnice WHO Margaret Harris je še prezgodaj govoriti o preobratu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Italijanske zdravstvene oblasti ostajajo previdne. "Na podlagi teh podatkov si še ne bi smeli delati iluzij," je opozoril vodja instituta za zdravje Silvio Brusaferro. Italijanski predsednik Sergio Mattarella pa je Italijane pozval k enotnosti v boju proti pandemiji.

Kot je Mattarella poudaril v sporočilu ob 76. obletnici pokola v Ardeatinskih jamah pri Rimu med drugo svetovno vojno, mora Italija znova doseči enotnost, kakršno je imela po drugi svetovni vojni, ko jo je bilo treba na novo zgraditi. "Ob koncu teh groznih let, ki sta jih zaznamovali diktatura in vojna, je enotnost italijanskega ljudstva omogočila gospodarsko, družbeno in socialno izgradnjo naše države. Takšna enotnost je nujna tudi danes, v težkem obdobju za vso družbo," je izpostavil.

Po podatkih, objavljenih v ponedeljek zvečer, je v Italiji v zadnjem dnevu umrl 601 človek, skupno pa je v državi število mrtvih naraslo na 6077. To je bil drugi dan zapored, da so zabeležili upad smrtnih žrtev. Število potrjenih okužb je naraslo na 63.927. Do sedaj je ozdravelo 7432 bolnikov.

Sergio Mattarella

"Podatke moramo zelo skrbno preučiti. Šele čez nekaj dni bomo lahko videli, kakšen je trend. Ta teden je zelo pomemben," je pojasnil Brusaferro za radio Rai 2. Ob tem je Italijane pozval, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje novih okužb. "Neprimerno vedenje bo imelo posledice v prihodnjih tednih," je opozoril.

V boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa je Italija, kjer od 10. marca velja karantena, v ponedeljek ustavila vso nenujno proizvodnjo in dejavnosti. Trgovine, banke, pošte in lekarne ostajajo odprte. Drastični ukrepi bodo v tretjem največjem gospodarstvu v evrskem območju v veljavi najmanj do 3. aprila.

Velika večina Italijanov ukrepe spoštuje. Kot kaže anketa, ki jo je minuli konec tedna objavil dnevnik La Repubblica, 94 odstotkov Italijanov meni, da so ukrepi pozitivni ali zelo pozitivni, še navaja AFP.

Harrisova je danes še dejala, da je po svetu po drugi strani število okužb z novim koronavirusom in umrlih čez noč strmo naraslo. WHO naj bi nove podatke objavila danes. Po podatkih organizacije je bilo v ponedeljek zvečer po svetu 335.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom in 15.000 smrtnih žrtev. Univerza John Hopkins medtem danes govori že od 385.000 primerih in 16.000 mrtvih.

Po besedah Harrisove je 85 odstotkov novih okužb v ZDA in Evropi, od tega približno polovica v Evropi. Z nedelje na ponedeljek je število potrjenih okužb po svetu poskočilo za več kot 40.000, ta rekord pa bi lahko kmalu padel, je dejala predstavnica WHO. Porast števila novih okužb gre po njenih besedah po eni strani pripisati temu, da se izvaja vse več testiranj, obenem pa kaže, da se okuži vedno več ljudi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija