POČITNICE KOT IZ NOČNE MORE V DALMACIJI: "Mislila sem, da gre za komarja, a je bilo moje telo celo pogrizeno" (FOTO)

Svet

Minuli teden je počitnice v Zadru preživljala Brazilka Renata Castro, ki jo je navdušenje nad mestom in njegovimi lepotami hitro minilo, saj se je potem, ko je nekaj ur odspala, zbudila z nenavadno reakcijo na koži, ki je bila vsaj po fotografijah sodeč, huda.

Kot je za hrvaške medije povedala Brazilka, je bila nameščena pri zasebniku. Hiša je resda bila starejša, vendar znotraj izredno urejena in čista. Ko se je naspala, je opazila rdeče lise na obrazu, sledi ugriza na koži pa so jo spomnile na pik komarja, zato temu ni dala posebne pozornosti. Čez dan in posebej ponoči pa je bilo moje telo preprosto pogrizeno. Obraz, roke, ramena in nekaj malega po nogah, vsepovsod polno ugrizov," je povedala Renata Castro.

Pomoč je poiskala v bolnišnici, kjer je dobila injekcijo proti alergiji in tablete. Takrat je tudi izvedela, da so jo pogrizle stenice. Te ne živijo samo v Dalmaciji, temveč po vsem svetu, od Portugalske preko Italije do Amerike. Za zdravje niso nevarne, so pa zelo neprijetne in pustijo na koži sledi, ki izginejo po tednu ali dveh.

Stenice niso posledica umazanije ali zanemarjenega bivalnega prostora. Lastnik apartmaja je bil po besedah Brazilke zelo prijazen, poslala mu je fotografije, zato verjame, da je že uspel rešiti problem. Čeprav se je v zadnjih dneh v Dalmaciji razširila informacija o nenadnem povečanem številu stenic, na hrvaškem zavodu za javno zdravstvo tega niso zabeležili. Kot so povedali za hrvaške medije, takih dogodkov ne obravnavajo, saj stenice ne prenašajo bolezni in niso nevarne za zdravje.

V poletnih mesecih jih je seveda več in ljudje imajo pogosteje težave z njimi. Pojavljati naj bi se začele pred približno 15 leti, vzporedno z razvojem turizma. Sicer prihajajo iz Amerike in Avstralije in so pravzaprav potniki, najdemo jih na kovčkih in tako zaidejo v različne dele sveta, kjer se nastanijo in namnožijo.

Da so v prostoru prisotne stenice, prepoznamo po krvi na rjuhah, saj se hranijo s krvjo. Znak so tudi črne mrvice na robovih postelje. Ker evropske direktive prepovedujejo agresivna sredstva, se jih je težko znebiti, tudi zato, ker se čez dan skrivajo, ponoči pa grizejo. Nekateri uporabijo metodo, da prostor segrejejo na 60 stopinj Celzija za 24 ur, vendar je treba to ponoviti vsaj petkrat. So zelo trdožive in odporne in skrite preživijo celo zimo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  03 .07. 2019 ob  15: 33
Biokil?