ZAČELO SE JE MLADINSKO SVETOVNO PRVENSTVO RAZREDA 470: Prvi zmagovalni dan za dvojec Verderber in Planinšič (FOTO)

Piran

V Portorožu se je s prvimi tremi plovi včeraj začelo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. 65 jadrnic je k nam pripotovalo iz 20 držav.

Mladinsko svetovno prvenstvo pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, v sodelovanju z Mednarodno zvezo razreda 470 soorganizirata Jadralni klub Pirat ter dva kluba z italijanske strani meje, zamejski SIRENA Tržaški pomorski klub in Societa Velica di Barcola e Grignano.

Prvenstvo se ne bi moglo začeti v boljših pogojih, pravijo organizatorji, maestral moči med osmimi in enajstimi vozli je regatno polje napolnil okoli 13. ure, ko so se na startni liniji zvrstili jadralci rumene skupine in potem še modre - v obeh so jadrale moške in mešane posadke, potem pa še ženske.

Organizatorjem je uspelo izpeljati tri plove, med zadnjim je veter že občutno padel, a to najboljših, med katerimi je bila tudi slovenska posadka Rok Verderber (YC Portorož) in Matej Planinšič (JK Pirat), ni zmotilo. V prvi regati sta končala na desetem mestu, v drugi in tretji pa osvojila zmago in potem še drugo mesto v svoji skupini. "Po prvem regatnem dnevu sva navdušena nad pričakovanji, tako da sedaj ni pomembno, kakšen bo rezultat naprej, midva veva, da sva pokazala, kar znava, in mislim, da je napredek očiten," je povedal Verderber. Planinšič pa je dodal: "Start nama je šel odlično in vse naprej tudi."

Po prvem dnevu so v moški/mešani konkurenci v vodstvu italijanska posadka, podprvaki z lanskega svetovnega prvenstva, Giacomo Ferrari in Giulio Calabro s šestimi točkami, prav toliko jih imata naša Verderber in Planinšič, za katera je to prvo svetovno prvenstvo v tem razredu. Spomnimo, Verderber je leta 2015 osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu optimist. Na tretjem mestu sta Nemca Daniel Göttlich in Linus Klasen s 4 točkami. Toni Rebec (JK Olimpic) in Matej Fras (JK Izola) sta na 50. mestu.

V ženski konkurenci vodita Nemki Luise Wansen in Helena Wansen (3 točke) pred Francozinjama Paolo Amar in Marine Riou s šestimi točkami, prav toliko jih imata na tretjem mestu Francozinji Solenza Mariani in Yona Blacher.

Na svetovnem prvenstvu nastopa tudi 11 mešanih posadk, ki bodo po olimpijadi v Tokiu postale olimpijska kombinacija, in vsaka od njih je včeraj zmagala v enem plovu.

Danes se prvenstvo nadaljuje z naslednjimi kvalifikacijskimi regatami, zaključek pa je z regato za medalje predviden v nedeljo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija