KAPITANKI REŠEVALNE LADJE ODPRAVILI HIŠNI PRIPOR: Sodišče presodilo, da ni kršila zakona, Salvini ogorčen

Kronika

Preiskovalni sodnik v sicilijanskem mestu Agrigento je danes odpravil hišni pripor za kapitanko reševalne ladje Sea Watch 3 Carolo Rackete, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kapitanska je bila v hišnem priporu od sobote, ko je z ladjo z migranti na krovu brez dovoljenja vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa.

Sodišče je sporočilo, da kapitanka z vplutjem v pristanišče ni kršila zakona, saj je opravljala dolžnost varovanja življenj, poroča agencija Reuters. Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na odločitev sodišča odzval z ogorčenjem in se zavzel za izgon 31-letne kapitanke iz države zaradi ogrožanja nacionalne varnosti.

Racketejeva v noči na soboto ni upoštevala prepovedi italijanskih oblasti in je z ladjo po večdnevnem plutju brez cilja po Sredozemskem morju vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kot je pojasnila, je v pristanišče vplula, ker se je bala, da bodo migranti na ladji poskakali v morje. Pri tem je prišlo do trka med reševalno ladjo in čolnom mejne policije, ki ji je vplutje poskušala preprečiti.

Odvetnik Racketejeve Leonardo Marino je dejal, da pred trkom ni videla čolna mejne policije. Kapitanki so italijanske oblasti očitale pomoč pri nezakonitem priseljevanju, kršitev italijanskega pomorskega prava ter upiranje državnim organom, ker ni upoštevala navodil vojaških ladij.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  04 .07. 2019 ob  12: 29
Lili | 03 .07. 2019 ob 15: 42
1. Nimas nic proti mladim, ma nekdo ki ima 31 let, je zate premlad. Kdaj te je imela tvoja mati? Pri 41 ali pri 21ih? Je bila premlada za vzgajat otroka? Tudi ce bi imela kapetanka 21 let, Kako se odraza ,ta "biti premlad"? Lagho razlozis prosim, ker jaz lahko samo razberem, glede na to ,da ne das argomentov, da zate 31 let ni zadosti za bit kapetan. To je pa predsodek.
2. Ne gre zmeraj tako, da gredo pred obale Libije jih iskat. Se je kdaj zgodilo. Sodisce je odlocilo ,da ni to tako pogosto ,da bi pomenilo pomoc tihotapcem (oziroma, da tudi , ce je pogosto, to ni pomoc tihotapcem, ampak LJUDEM). Torej naj cakajo ,da se tiste zaruznjene barke potopijo, kdo utopi in potem naj jih resijo?
Prvi "porto sicuro" je ali Malta ali Italija. Glede, na to da Malta ne sprejme nobenega, gredo v Italijo. Tunizija ni podpisala konvencij, torej se ne steje za varno drzavo.
3. Vidim, da ti ne stekas izraza, ker se ne zavedas ,da razmisljas fasisticno. Te ljudi je treba resit , zivljenje pride pred denarjem. Zakaj , pa je Libija v qurcu? Zaradi evrope. Zakaj so drzave iz katerih prihajajo migrantje v qurcu? Zaradi stoletij ropanja s strani Evrope in Amerike. Nakladas ti, jaz ne hodim po barih in ne pijem.

4. Pisem komentarje na kar hocem, to je svoboda govora. Ce ti nimas argomentov za mi odogovit, alora molci raje kot ,da ti ukazujes kar naj kdo pise.

Tako ime sem si nadel, da ljudje gledajo na vsebino ne od kje prihaja. To ,da si se obregnila ob moj nick , pokaze ,da si plehka.
Lili |  03 .07. 2019 ob  15: 42
@Drek
Itak da nisi štekal nič...
1. Nimam proti mladim, ma ta se mi zdi nekam preveč mlada...
2. Ne, nisme zato da jih pustijo v morju, daleč od tega, samo prej ko pljuvaš preko k.., si malo preberi še kakšno drugo gradivo, kot le ponavljat rdeče floskule.. Grejo pred obalo Libije in komaj izpljovijo, jih poberejo (noben se ne utaplja) in namesto da jih peljejo v kakšno bljižnjo državo (če jih rešujemo,potem najbrž ni edina rešitev Italija), jih lepo naložijo in pravac Italija...
3. Da sem jast fašistka...od kod pa to? Pišem, da je Salvini fašist, ali zate ni? Mogoče in najbrž ne sploh štekaš izraza, temveč kr neki nakladaš,kot večina ki kr neki ponavlja, kar čuje za šankom
in
4. Piši komentarje na člaek, na temo..in se ne ukvarjaj s tem kaj mislijo drugi,...toliko o svobodi misli in govora... Ok?
Sicer pa si si nadel pravo ime...
Drek |  03 .07. 2019 ob  14: 43
Lili | 03 .07. 2019 ob 14: 21 : 1. Imas kaj proti mladim ljudem?
2. Torej? Pustimo ,da se utopijo v morju? Je vecji biznis ,kot ropanje drzav iz katerih prihajajo, s strani evrope in amerike?

Ti povem jaz ,da je cesar nag: SI FASISTKA , TUDI TI!
Lili |  03 .07. 2019 ob  14: 21
KapitankajQuery112308464516782302712_1562156396940? ma je kot en otrok! Salvini je fašist, ma v tem ima prav. Vse skupaj je ena velika svinjarija in en velik biznis! In veš kaj je najhujše? Da evropa to podpira..sej vsi vejo, da je to reševanje en velik nateg..Kdo bo povedal, da je cesar nag?