UPORNA KAPITANKA LADJE Z MIGRANTI SE BRANI: "To ni bilo nasilno dejanje, temveč dejanje neposlušnosti"

Kronika

Kapitanka ladje Sea-Watch 3 Carola Rackete, ki je v soboto s 40 migranti na krovu na silo vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa, je danes branila svoje ravnanje. Po njenih besedah je šlo za dejanje neposlušnosti, s katerim je želela preprečiti človeško tragedijo.

Carola Rackete

"To ni bilo nasilno dejanje, temveč dejanje neposlušnosti," je Nemka povedala v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera. 31-letno kapitanko so italijanske oblasti po vplutju v pristanišče aretirale in ji odredile hišni pripor. Očitajo ji, da je v sobotnem incidentu ogrozila vojaški patruljni čoln in njegovo posadko. Pri tem sicer ni bil nihče poškodovan.

"Situacija je bila brezupna. Moj cilj je bil samo pripeljati izčrpane in obupane ljudi na kopno," je povedala. Kot je dodala, jo je bilo strah, da bi migranti skočili čez krov v morje in se utopili, ker ne znajo plavati. "Nikogar nisem želela ogroziti. Sem se že opravičila in znova izrekam svoje opravičilo," je dejala za italijanski časnik.

Njen oče Ekkehart Rackete je za nemško medijsko hiši RND izrazil pričakovanje, da bodo njegovo hčerko pogojno ali ob plačilu varščine izpustili na prostost do začetka sojenja. Potem ko je z njo govoril po telefonu, je dejal, da je hčerka vesela in dobro razpoložena.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Watch je migrante rešila pred libijsko obalo 17 dni pred pristankom na Lampedusi. Migranti so se tam smeli izkrcati, nato pa so jih prepeljali v sprejemni center, od koder bodo pot nadaljevali v Francijo, Nemčijo, Finsko, Luksemburg ali Portugalsko.

Italijanska obalna straža je nato ladjo zasegla in jo zasidrala pred obalo. Carola Rackete bo predvidoma v začetku tedna stopila pred sodnika v kraju Agrigente, pred katerim se bo morala zagovarjati zaradi podpiranja nezakonitih migracij in ogrožanja vojaškega plovila. Za slednje ji grozi od tri do deset let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njeni aretaciji so v Nemčiji začeli zbirati sredstva za pomoč kapitanki in do današnjega poldneva so zbrali več kot 500.000 evrov. Komik Jan Böhmermann in televizijski voditelj Klaas Heufer-Umlauf, ki sta sprožila kampanjo, sta poudarila, da nekdo, ki rešuje življenja, ni kriminalec. 

Uporna kapitanka je postala tudi junakinja italijanskih levičarjev, ker se je postavila po robu strogi politiki do migrantov notranje ministra in skrajnega desničarja Mattea Salvinija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  01 .07. 2019 ob  10: 50
V zapor, ladjo pa zaplenit.
Stric iz ozadja |  30 .06. 2019 ob  22: 52
Upam, da bo ustrezno kaznovna. To o neposlušnosti pa je ena bedarija, ki meji na absurd.