MEJO BODO ZAČELE NADZOROVATI MEŠANE SLOVENSKO-ITALIJANSKE PATRULJE: Najpogosteje jih bodo izvajali na območju PU Koper

Slovenija

Mejo med Slovenijo in Italijo bodo danes začele nadzorovati mešane slovensko-italijanske policijske patrulje. Izvajanje patrulj se bo v skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi, zaključilo 30. septembra. Predvidene so štiri patrulje na teden, tri na slovenski in ena na italijanski strani.

Kot so še navedli na generalni policijski upravi, se bodo mešane patrulje sorazmerno izvajale na obeh straneh meje, in sicer na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje. Najpogosteje jih bodo izvajali na območju policijske uprave Koper. Od slovenskih policistov bodo poleg koprskih sodelovali še novogoriški.

Poleg operativne vrednosti ima izvajanje mešanih patrulj tudi druge posredne rezultate, so dodali na policiji. To sta hitrejša izmenjava informacij in spoznavanje terena v sosednji državi za primere čezmejnega zasledovanja. Poleg tega predstavljajo jasen signal tihotapcem, da vstop v drugo državo še ne pomeni, da postopkov proti njim ne bodo sprožili v državi, iz katere so zbežali.

Danes ob 11. uri bodo pri nekdanjem mejnem prehodu Lipica delovanje mešanih patrulj predstavili tudi javnosti. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je sicer v četrtek dejal, da bo Italija na meji s Slovenijo, če mešane patrulje ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje, postavila fizične ovire.

Na ministrstvu za notranje zadeve so v petkovem odzivu na te besede poudarili, da gre pri postavitvi tehničnih ovir za notranjepolitično odločitev posamezne države.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  01 .07. 2019 ob  12: 25
Kakšne patrulje. Pozapret bi morali člane ★nevladnih organizacij★ (in (marsi)koga v parlamentu). Oni jih vabijo in vozijo iz Bosne, po svojih kanalih, na svoj način, z natančnimi napotki. Mimo policije. Legalno. Tudi v nadalnje ne bo nič drugače. Migranti ne znajo narediti 100 m brez njih.